Rózsaborsos, tejszínes spagetti (tej- és tojásmentes, vegán)
A saját konyhánkban csak ál carbonara spagettiként emlegetjük, de a bors és a mártás állaga miatt hasonlít egy kicsit az olaszok sajtos, borsos (cacio e pepe) tésztájához. Végül is mindegy, a lényeg az, hogy nagyon gyorsan elkészülő, ízletes, különleges fogás akár egy pörgős napon is.
RÓZSABORSOS, TEJSZÍNES SPAGETTI (tej- és tojásmentes, vegán) 2 személyre
50 ml kókuszkrém
250 ml víz
1 teáskanál rózsabors durvára törve
1 evőkanál (barna) rizsliszt
só (természetes, nem finomított)
tálaláshoz:
200 g durum spagetti tészta
inaktív sörélesztő pehely
1. tegyünk fel forrni tésztafőző, sós vizet és miközben készítjük a mártást, főzzük ki a tésztát
2. öntsük egy serpenyőbe a kókuszkrémet, adjuk hozzá a vizet, a tört borsot és csipet sót, manuális kézi habverővel keverjük homogénre és folyamatos keverés mellett, közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni
3. egy kis tálkában keverjük össze csomómentesre a rizslisztet 2-3 evőkanálnyi vízzel és folyamatos keverés mellett adjuk a forrásban lévő mártáshoz, keverjük össze alaposan és forraljuk össze pár másodpercig, óvatosan kóstoljuk meg és ha szükséges adhatunk hozzá még sót
3. a kifőzött spagettivel, sörélesztő pehellyel megszórva tálaljuk
Praktikák:
- a rózsaborsot tegyük egy jól záródó, vastagabb konyhai tasakba és a klopfoló sima felületével óvatosan durvára tudjuk törni
- tehetünk a mástásba más színű borsot is (fekete, fehér, zöld)
- a rizsliszt helyett használhatunk zablisztet, vagy sima búzalisztet is