Könyvteszt: Jill Colonna Akarom, mert Makaron!

Írta: Memi kedd, november 20, 2012
A Rachel Allen könyvet kifejezetten vártam, aki olvasta a tesztünket, tudja, hogy vegyes érzelmekkel készültem a feladatra, így óriási csalódás volt, amikor az átvett küldeményt felbontva egy egészen más témájú könyvet tartottam a kezemben. Ráadásul a makaron őrület valahogy elkerült minket, így hívtam is a kiadót, hogy küldjék gyorsan a várva várt könyvet, ezt pedig én küldöm gyorsan vissza...

Ámde a kiadó örült a cserének, így kérte, hogy erről is készüljön áttekintés. Rendben, egyszer majdcsak nekiállok, gondoltam, de már kezdett kellemetlen lenni, hogy telik az idő, így végre épp kapóra jött némi "felesleges" tojásfehérje, így meg is volt a remek alkalom, hogy kipróbáljam..., aztán még kétszer. Bizony, annyira egyszerűen írja le a szerző a készítést, hogy szinte garantált a siker, ha pár apróságra figyelünk.

Jill Colonna: Akarom, mert Makaron! című könyve nem nevezhető szakácskönyvnek, hiszen kizárólag a makaronok érzékeny, ámde varázslatos világába kalauzol.
A tematika a már megszokott, hiszen a Tésztavarázs és A család kedvencei című könyv tesztelésekor kialakított metodikát követtük az összehasonlíthatóság és a következetesség miatt, törekedve arra, hogy az általános bemutatón túl, az objektív és a szubjektív benyomások megosztásával segítsük az olvasót.

A szerző

Jill Colonna skót származású, de közel 20 éve Párizsban él, itt ismerkedett meg és esett szerelembe a makaronokkal. Célja volt addig kísérletezni, amíg a párizsi cukrászdákban kapható finomságok ízvilágát és szépségét idéző, de otthoni körülmények között is egyszerű(bb)en elkészíthető receptúrát sikerül megalkotni. Lássuk sikerült-e…

A könyv

Kötészet

Album-szerű kemény fedeles, cérnafűzött kötésben készült, fóliázott védőborítóval ellátott, amely könnyen tisztítható és a kiválasztott recept jelölésére is hasznos. A kemény tábla jó tartást ad a könyvnek, a cérnafűzött kötésnek köszönhetően pedig a könyv oldalai gerincnél jobban kinyílnak (nem lapozódik el), gyakori használatnál sem áll fenn a veszélye annak, hogy néhány oldal kiesik. Méretében -a klasszikus albumszerű szakácskönyvekhez képest- kicsi, így kifejezetten könnyen kezelhető és tárolható.

Képek

A könyv témájából adódóan minden képen a makaron a főszereplő, a fotók elegánsan dekoratívak, néhol finoman túlzó, de mégis kifejezetten jól illeszkedik a központi témához általánosságban társított hangulathoz.

Tördelés, tagolás

A receptek jól áttekinthetők, mindegyikhez rövid gondolatébresztő, vagy ötlet tartozik, az összetevők listája elkülönített és eltérő színnel kiemelt. Az elkészítési mód érthetően, logikai sorrendben adja meg a teendőket, lépésenként, szerkezetileg is elkülönítve.
A tartalomjegyzék jól áttekinthető és követhető, külön kedvencem a könyv végén található makaronszervíz, bár némely praktika utólag már nem annyira hasznos, de majd legközelebb pont jól jön…

Alaptechnikák

A könyvben bemutatott receptek igényelnek türelmet és alázatot, hiszen ez a sütemény még gyakorlott cukrászoknak is tud kihívást jelenteni. A könyv legnagyobb előnye, hogy képekkel lépésenként illusztrálva, részletes útmutatóval segíti az alaprecept elsajátítását. Az összes többi recept már erre az alapra épül, elegendő akár csak gondolatébresztőnek, vagy inspirációnak is. Külön kiemelném, hogy az általános háztartási felszerelésen túl semmilyen speciális eszközt nem igényelnek a receptek, ez kifejezetten kedvemre való, hiszen láthatóan a szerző figyelt arra, hogy otthoni körülmények között fognak elkészülni a csemegék.

Teszt előkészület

A tesztelési metodikánktól eltérően ennél a könyvnél nem válogattam a receptek között (tekintettel az alaptechnikák részben leírtakra), kizárólag az alapreceptúrát teszteltük úgy, hogy a leírás alapján mindketten külön-külön, majd együtt is elkészítettük az alap macaront éppen azért, hogy valóban azt az eredményt kapjuk-e, amit a könyv ígér. Főként, hogy utána erre épül az összes többi recept.

Tapasztalatok, élmények

Objektív: érthető, logikusan követhető lépésekkel sajátítható el az alaprecept, akár kezdő, vagy makaron készítésében kevésbé gyakorlott főzőtündéreknek is. Nagy eséllyel garantált a siker már az első készítéskor is, de feltétlenül betartandóak a leírt szabályok.

Szubjektív: kicsit feszegettük a határainkat, próbáltuk tesztelni, hogy valóban alapvetően befolyásolják-e a megadott tényezők a sikert, illetve saját kíváncsiságunk miatt -a könyvtől függetlenül- szerettük volna letesztelni a növényi színezékeinket is, ezért a színes makaronok.

Összegezve, ennek az apró piciny ínyencségnek valóban lelke van, magához édesget, elvarázsol rögtön az első alkalommal, majd a második alkalommal, aztán gondol egyet és elkeserít a harmadiknál, pedig mindenre figyeltél és mindent betartottál…

A könyv valóban az otthoni makaron készítéshez nyújt alapot, amennyiben minden szabályt betartunk, szinte biztosan a cukrászdákat idéző süteményt készíthetünk.

Elkészítési idő

A makaron készítése alapvetően nem igényel sok jelenlétet, kulcs a gondos előkészítés, az elkészítés ezek után kifejezetten gyorsan megy.

Mennyiségek

A könyv többféle arányt ad meg, könnyen illeszthető létszámhoz a készítendő mennyiség.

Kinek ajánljuk?

Makaron rajongóknak… Akkor is, ha saját készítésűre vágysz és akkor is, ha csak szeretnéd megismerni a kezedben tartott két aprócska korong születésének folyamatát.