Könyvteszt: Jill Colonna Akarom, mert Makaron!
Írta: Memi
kedd, november 20, 2012
A Rachel Allen könyvet kifejezetten vártam, aki olvasta a tesztünket,
tudja, hogy vegyes érzelmekkel készültem a feladatra,
így óriási csalódás volt, amikor az átvett küldeményt felbontva egy
egészen más témájú könyvet tartottam a kezemben. Ráadásul a makaron
őrület valahogy elkerült minket, így hívtam is a kiadót, hogy küldjék
gyorsan a várva várt könyvet, ezt pedig én küldöm gyorsan vissza...
Ámde a kiadó örült a cserének, így kérte, hogy erről is készüljön áttekintés. Rendben, egyszer majdcsak nekiállok, gondoltam, de már kezdett kellemetlen lenni, hogy telik az idő, így végre épp kapóra jött némi "felesleges" tojásfehérje, így meg is volt a remek alkalom, hogy kipróbáljam..., aztán még kétszer. Bizony, annyira egyszerűen írja le a szerző a készítést, hogy szinte garantált a siker, ha pár apróságra figyelünk.
Ámde a kiadó örült a cserének, így kérte, hogy erről is készüljön áttekintés. Rendben, egyszer majdcsak nekiállok, gondoltam, de már kezdett kellemetlen lenni, hogy telik az idő, így végre épp kapóra jött némi "felesleges" tojásfehérje, így meg is volt a remek alkalom, hogy kipróbáljam..., aztán még kétszer. Bizony, annyira egyszerűen írja le a szerző a készítést, hogy szinte garantált a siker, ha pár apróságra figyelünk.
Jill Colonna: Akarom, mert Makaron! című könyve nem nevezhető szakácskönyvnek, hiszen kizárólag a makaronok érzékeny, ámde varázslatos világába kalauzol.
A tematika a már
megszokott, hiszen a Tésztavarázs és A család kedvencei című könyv
tesztelésekor kialakított metodikát követtük az összehasonlíthatóság és a
következetesség miatt, törekedve arra, hogy az általános bemutatón túl, az
objektív és a szubjektív benyomások megosztásával segítsük az olvasót.
Jill Colonna skót
származású, de közel 20 éve Párizsban él, itt ismerkedett meg és esett
szerelembe a makaronokkal. Célja volt addig kísérletezni, amíg a párizsi
cukrászdákban kapható finomságok ízvilágát és szépségét idéző, de otthoni
körülmények között is egyszerű(bb)en elkészíthető receptúrát sikerül
megalkotni. Lássuk sikerült-e…
A könyv
Kötészet
Album-szerű kemény fedeles, cérnafűzött
kötésben készült, fóliázott védőborítóval ellátott, amely könnyen tisztítható
és a kiválasztott recept jelölésére is hasznos. A kemény tábla jó tartást ad a
könyvnek, a cérnafűzött kötésnek köszönhetően pedig a könyv oldalai gerincnél
jobban kinyílnak (nem lapozódik el), gyakori használatnál sem áll fenn a
veszélye annak, hogy néhány oldal kiesik. Méretében -a klasszikus albumszerű
szakácskönyvekhez képest- kicsi, így kifejezetten könnyen kezelhető és
tárolható.
Képek
A könyv témájából
adódóan minden képen a makaron a főszereplő, a fotók elegánsan dekoratívak,
néhol finoman túlzó, de mégis kifejezetten jól illeszkedik a központi témához
általánosságban társított hangulathoz.
Tördelés, tagolás
A receptek jól áttekinthetők,
mindegyikhez rövid gondolatébresztő, vagy ötlet tartozik, az összetevők listája
elkülönített és eltérő színnel kiemelt. Az elkészítési mód érthetően, logikai
sorrendben adja meg a teendőket, lépésenként, szerkezetileg is elkülönítve.
A tartalomjegyzék jól
áttekinthető és követhető, külön kedvencem a könyv végén található
makaronszervíz, bár némely praktika utólag már nem annyira hasznos, de majd
legközelebb pont jól jön…
Alaptechnikák
A könyvben bemutatott
receptek igényelnek türelmet és alázatot, hiszen ez a sütemény még gyakorlott
cukrászoknak is tud kihívást jelenteni. A könyv legnagyobb előnye, hogy képekkel
lépésenként illusztrálva, részletes útmutatóval segíti az alaprecept
elsajátítását. Az összes többi recept már erre az alapra épül, elegendő akár
csak gondolatébresztőnek, vagy inspirációnak is. Külön kiemelném, hogy az
általános háztartási felszerelésen túl semmilyen speciális eszközt nem
igényelnek a receptek, ez kifejezetten kedvemre való, hiszen láthatóan a szerző
figyelt arra, hogy otthoni körülmények között fognak elkészülni a csemegék.
Teszt előkészület
A tesztelési metodikánktól eltérően ennél a
könyvnél nem válogattam a receptek között (tekintettel az alaptechnikák részben
leírtakra), kizárólag az alapreceptúrát teszteltük úgy, hogy a leírás alapján
mindketten külön-külön, majd együtt is elkészítettük az alap macaront éppen
azért, hogy valóban azt az eredményt kapjuk-e, amit a könyv ígér. Főként, hogy
utána erre épül az összes többi recept.
Tapasztalatok,
élmények
Objektív: érthető, logikusan követhető lépésekkel sajátítható
el az alaprecept, akár kezdő, vagy makaron készítésében kevésbé gyakorlott főzőtündéreknek
is. Nagy eséllyel garantált a siker már az első készítéskor is, de feltétlenül
betartandóak a leírt szabályok.
Szubjektív: kicsit feszegettük a határainkat,
próbáltuk tesztelni, hogy valóban alapvetően befolyásolják-e a megadott
tényezők a sikert, illetve saját kíváncsiságunk miatt -a könyvtől függetlenül- szerettük
volna letesztelni a növényi színezékeinket is, ezért a színes makaronok.
Összegezve, ennek az apró piciny ínyencségnek
valóban lelke van, magához édesget, elvarázsol rögtön az első alkalommal, majd
a második alkalommal, aztán gondol egyet és elkeserít a harmadiknál, pedig
mindenre figyeltél és mindent betartottál…
A könyv valóban az otthoni makaron készítéshez nyújt alapot, amennyiben minden szabályt betartunk, szinte biztosan a cukrászdákat idéző süteményt készíthetünk.
A könyv valóban az otthoni makaron készítéshez nyújt alapot, amennyiben minden szabályt betartunk, szinte biztosan a cukrászdákat idéző süteményt készíthetünk.
Elkészítési idő
A makaron készítése alapvetően nem igényel sok
jelenlétet, kulcs a gondos előkészítés, az elkészítés ezek után kifejezetten
gyorsan megy.
Mennyiségek
A könyv többféle arányt ad meg, könnyen illeszthető
létszámhoz a készítendő mennyiség.
Kinek
ajánljuk?
Makaron rajongóknak… Akkor is, ha saját készítésűre
vágysz és akkor is, ha csak szeretnéd megismerni a kezedben tartott két aprócska
korong születésének folyamatát.