Ghí (tisztított vaj) készítése

Írta: Memi kedd, november 13, 2012
Egy ideje nálunk is mellőzni kell a tejtermékeket, amelynek helyettesítése a tej esetében már megoldott a mandula-, rizs- kókusz-, vagy zabtejjel, tejszín esetében kókusz-, vagy zabtejszínnel, tejföl  és lágy sajt esetében a (GMO mentes) szója joghurttal, azonban a vajat is le kellett cserélni, ekkor került képbe ez a finomság.

Ma már „zsíros” kenyér alapjául is szolgál, saját sütésű, friss kenyérre kenve, bőséges lilahagymával, paprikával megszórva mennyei csemege…

Mi is az a ghí?

Vajzsír, derített vaj, vagy legismertebb nevén tisztított vaj. Minden olyan ételhez használható, amelyhez vajat használnánk. Nagyon jól bírja a magas hőmérsékletet, ráadásul a főzési eljárás során kiválik belőle a tejfehérje és a tejcukor, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Készítésének egyik fő oka az volt, hogy a vaj könnyen megromlott, így a meleg éghajlaton élőknek szüksége volt egy olyan zsiradékra, amely nagy melegben hűtés nélkül is eltartható, illetve nem csak a főzés során, de bizonyos táplálkozási kultúrákban és vallási ceremóniákon is fontos szerepet tölt be a mai napig.
A ghí kiváló élettani hatású, serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, ezzel segíti az emésztést és a méregtelenítést, továbbá antioxidáns hatású, segít felvenni a tápanyagokból az ásványi anyagokat, vitaminokat, így táplálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert.

Érdemes egyszerre nagyobb adag (0,5-1 kg) vajból készíteni, ugyanannyi munka van vele, mint kisebb mennyiséggel. A vaj mennyiségének 2/3-a lesz kb. a ghí mennyisége.


GHÍ KÉSZÍTÉSE

1/2 - 1 kg natúr (nem sózott) vaj

1. a vajat tegyük lehetőleg fehér zománcos lábosba (így könnyebben látni, ha elkészült), majd közepes lángon melegítsük, amíg elkezd forrni
2. ha forr, vegyük le a lángot kicsire és gyakran kevergetve főzzük addig, amíg a tetején hab képződik, melyet szedjünk le folyamatosan
3. ha már nem képződik hab, illetve a lábos alján megjelennek apró, aranybarna (protein) szemcsék, akkor elkészült, zárjuk el a hőt alatta (mennyiségtől függően 20-30 perc)
4. sűrű szűrőn, vagy tiszta vászon anyagon szűrjük át és hagyjuk kihűlni (nem szükséges hűtőben tárolni)

Praktikák:
- kiválóan használható édes és sós ételekhez is, de kenyérre kenve is fogyasztható
- mielőtt megdermed, ízesíthető fűszerekkel igény szerint
- a képeken látható a ghí meleg, folyékony, illetve kihűlt, szilárd formájában