Tökmagolajos pogácsa
Írta: Memi
vasárnap, május 06, 2012
Szintén arra a tökmagolaj tesztelésre készült recept, melyet a cékla carpaccio-nál írtam :-)
A tökmagolaj kiváló élettani hatású, kifejezetten aromás, sötétbarna
olaj, melyet főként salátákhoz fogyasztanak, de egyéb ételekhez is
érdemes kipróbálni. Sokféle antioxidánst tartalmaz, véd a szabadgyökök
ellen, jó hatással van a prosztatára, szív- és érrendszerre, koleszterin
szintre, magas a többszörösen telítetlen zsírsav aránya.
A képen nem lehet teljesen visszaadni azt a gyönyörűséges színt, melyre a lisztet színezi a tökmagolaj és az íze is jellegzetesen finom lesz tőle...
TÖKMAGOLAJOS POGÁCSA 20-25 db (egészségesebb összetevők)
35 dkg tönköly fehér liszt
8 dkg tökmagolaj
5 dkg héj nélküli tökmag
1 kis doboz tejföl (GMO mentes szójajoghurt)
2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 csomag porélesztő
1/2 teáskanál tört bors
1 dl langyos víz
1. a langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt,
2. adjuk a lisztekhez a sót és a borsot, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és az olajat, majd gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva (ne száradjon ki)
3. amíg kel a tészta aprítsuk fel a tökmagot
4. ha megkelt a tészta, vegyük ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra, szórjuk meg az aprított tökmag felével, kissé nyomkodjuk a tésztába, majd hajtsuk félbe, nyújtsuk ki újra, szórjuk meg a maradék tökmaggal, hajtsuk ismét félbe és gyúrjuk át a tésztát, majd hagyjuk 5 percet pihenni nyújtás előtt
5. nyújtsuk ki a tésztát 2-3 cm vastagra és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 1-2 mm mélyen
6. lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, majd nyújtsuk és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire és hagyjuk pihenni meleg helyen 25-30 percet
7. melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg aranybarnára a pogácsákat (20-25 perc)
Praktikák:
- ha tejmentes készítés a cél, akkor a tejföl helyett használjunk GMO mentes szójajoghurtot (nagyon finom vele is a tészta)
- ha tejmentes készítés a cél, akkor a tejföl helyett használjunk GMO mentes szójajoghurtot (nagyon finom vele is a tészta)
- a lisztek eltérően viselkednek, ezért, ha száraznak tűnik a tészta dagasztás közben, adjunk hozzá nagyon kevés vizet
- a pogácsa tökmag nélkül is finom
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: kelt, Pelzmann, pogácsa, rágcsa, sós, sós sütemény, sütemény, tejmentes, teljes kiőrlésű, tökmag, tökmagolaj, tönköly, tönköly fehér