Pita, lepénykenyér
Írta: Memi
kedd, május 01, 2012
Ez az alaptészta nagyon sokoldalú, számos finomsághoz felhasználható a kenyértől kezdve a balkáni, vagy mediterrán gasztronómiából ismert csemegékig. Ha vastagabb korongokat formázunk, kiválóan tölthető, ha pedig vékony, nagyobbacska lapokat nyújtunk akkor könnyedén tekerhetjük is...
A tészta bátran variálható különböző lisztekkel, szárított fűszerekkel :-)
PITA (lepénykenyér) 8 db (egészségesebb összetevők)
1 csomag porélesztő
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1,5 teáskanál só (természetes, nem finomított)
3 dl langyos víz
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1. a cukrot adjuk 1 dl langyos vízhez, majd tegyük bele az élesztőt és meleg helyen futtassuk fel
2. a lisztet tegyük egy keverőtálba, keverjük el benne a sót, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat
3. a maradék vizet fokozatosan adagolva (nem biztos, hogy teljesen felveszi a tészta, ezt lisztfüggő) gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, melyet lefedve, meleg helyen kelesszünk duplájára (kb. 1 óra)
4. ha megkelt a tészta, borítsuk enyhén lisztezett felületre és osszuk nyolc (közel) azonos méretű darabra, melyekből gyúrjunk zsemle formát
5. enyhén lisztezett felületen, letakarva a zsemléket is kelesszük duplájára (kb. 30 perc)
6. ha a zsemlék megkeltek, nyújtsuk 0,5-1 cm magas korongokká és tegyük enyhén lisztezett sütőlapra (nem kell vajazni, vagy olajozni, csak lisztezni) és 200 fokos (gázsütőnél 6-os fokozat) sütőben süssük oldalanként 4-4 percig
7. a sütőből kivéve takarjuk le egy konyharuhával és úgy hűljön ki így nem keményedik meg, puha marad kívül is)
Praktikák:
- a tészta kelesztésénél a letakaráshoz használjunk háztartási fóliát, mert a konyharuhába könnyen beleragad
- kisebb és nagyobb formára is lehet nyújtani, attól függően, mi a felhasználási cél (gyroshoz érdemes vastagabbat, hogy könnyebb legyen tölteni, tekercs formához pedig vékonyabbat)
Címkék: görög, gyros, kelt, kenyér, lepénykenyér, liszt, péksütemény, pita, receptműves, tönköly, vega, vegán, vegetáriánus