Pita, lepénykenyér
Írta: Memi
kedd, május 01, 2012
Ez az alaptészta nagyon sokoldalú, számos finomsághoz felhasználható a kenyértől kezdve a balkáni, vagy mediterrán gasztronómiából ismert csemegékig. Ha vastagabb korongokat formázunk, kiválóan tölthető, ha pedig vékony, nagyobbacska lapokat nyújtunk akkor könnyedén tekerhetjük is...
A tészta bátran variálható különböző lisztekkel, szárított fűszerekkel :-)
PITA (lepénykenyér) 8 db (egészségesebb összetevők)
1 csomag porélesztő
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1,5 teáskanál só (természetes, nem finomított)
3 dl langyos víz
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1. a cukrot adjuk 1 dl langyos vízhez, majd tegyük bele az élesztőt és meleg helyen futtassuk fel
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjucRwlYYMrcYZs532KZ7v9fPiZDHXRYLZbPPGnkhIkaat5PjllWGdmz3T3_nDNAdY0O7cqRRd2FiplrNcyP1KnIF-KKaXSXvASfDxuOP40ni4pInjItmFJ8QVuyDO90Srfxl-ztpC7nQ91/s320/Pita_3.jpg)
3. a maradék vizet fokozatosan adagolva (nem biztos, hogy teljesen felveszi a tészta, ezt lisztfüggő) gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, melyet lefedve, meleg helyen kelesszünk duplájára (kb. 1 óra)
4. ha megkelt a tészta, borítsuk enyhén lisztezett felületre és osszuk nyolc (közel) azonos méretű darabra, melyekből gyúrjunk zsemle formát
5. enyhén lisztezett felületen, letakarva a zsemléket is kelesszük duplájára (kb. 30 perc)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJRO_rmn-99KDzCekTEnbEJMUcD9GXf4XJ5CN4_Yjg2he_KopFwZv9rVb-Kw5dMwIAPOpKnpKOi5JPUUJwY_aAmA5wQqz43gKq8WOaLXv52svP52baPrswHvAPPlgNSrZz0mZ4-2NQzK-u/s320/Pita_2.jpg)
7. a sütőből kivéve takarjuk le egy konyharuhával és úgy hűljön ki így nem keményedik meg, puha marad kívül is)
Praktikák:
- a tészta kelesztésénél a letakaráshoz használjunk háztartási fóliát, mert a konyharuhába könnyen beleragad
- kisebb és nagyobb formára is lehet nyújtani, attól függően, mi a felhasználási cél (gyroshoz érdemes vastagabbat, hogy könnyebb legyen tölteni, tekercs formához pedig vékonyabbat)
Címkék: görög, gyros, kelt, kenyér, lepénykenyér, liszt, péksütemény, pita, receptműves, tönköly, vega, vegán, vegetáriánus