Karalábé leves

Írta: Memi vasárnap, május 20, 2012
Mindenhogy szeretjük a karalábét, annyira, hogy kevés jut át a nyers kóstolgatás ceremóniáján. Ha biztosan valamilyen ételnek szánom, akkor a tervezett mennyiség legalább kétszeresét kell beszereznem, mert folyamatosan kopik... Talán a manók a hűtőben...

A mostani leves úgy született, hogy bevásároltam egy megfelelő adag karalábét a piacon és mellette még kaptam ugyanannyit, így végre volt maradék :-)


KARALÁBÉ LEVES 4 személyre (egészségesebb összetevők)

2 db nagyobb karalábé
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz kicsi tejföl
1 púpozott evőkanál liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
petrezselyem
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

díszítéshez:
újhagyma, vagy petrezselyem

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát karikázzuk 0,3-0,5 cm-es darabokra, a karalábét kockázzuk 1,5-2 cm-es darabokra, a vöröshagymát aprítsuk, a fokhagymát szeljük vékony karikákra, vagy reszeljük, ha intenzívebb ízt szeretnénk
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a többi felaprított zöldséget, pár másodpercig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek kellemesen fogkeményre puhulnak
3. amíg fő a leves keverjük össze a tejfölt a liszttel, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet és keverjük csomómentesre (így feloldódnak a csomók, homogén lesz a keverék)
4. ha megfőttek a zöldségek, húzzuk le a tűzről a levest és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejfölös keveréket, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze
5. adjuk a leveshez a felaprított petrezselymet, keverjük össze és zárjuk el a hőt a leves alatt

Praktikák:
- minél később adjuk a leveshez a petrezselymet, annál nagyobb vitamintartalma marad
- készíthető a leveshez galuska is 
- a képen látható leves teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült