Gyros hús és tzatziki
Írta: Memi
szombat, május 05, 2012
A klasszikus görög saláta és a pita receptet már megosztottam, így a mostani receptekkel minden adott egy gyros tál elkészítéséhez :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrc-PSARCduhTuDX1S5xnCQBMXCyfQkMZBDdzaNUzOs-a7dLqccBtXe_RowAFA1C4M2kZVJ8S-WfyJb_-ySrLsGs-OxYDge0W02hrAG5-_4oCyR6FXYHC9LX22qSh5VTgNQw6WdcPZHPUL/s320/Gyros_t%25C3%25A1l.jpg)
gyros:
1 kg csirkemell filé
2 teáskanál oregano
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
csipet só
tört bors
3-4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1. a csirkemellet vágjuk vékony csíkokra
2. az olívaolajban keverjük össze a fűszereket és reszeljük hozzá a fokhagymát, majd a páccal keverjük össze a húst (mindenhol érje)
3. hevítsünk fel egy serpenyőt és süssük meg a pácolt húst
tzatziki:
1 db kígyóuborka
1 db görög joghurt
1-2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál mentalevél
1/2 mokkáskanál fehér bors
1 teáskanál só
olívaolaj (extra szűz)
1/2 citrom
1. mossuk meg az uborkát és a tökreszelőn reszeljük le, majd hintsük meg a sóval és alaposan keverjük össze
2. keverjük össze a joghurtot a reszelt fokhagymával, a mentával és a borssal
3. nyomkodjuk ki alaposan az uborka levét, majd keverjük az öntetethez
4. tálalásig tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, majd tálaláskor olívaolajjal és a citrom levével locsoljuk meg
Praktikák:
- aki szeretné, a könnyebb emészthetőség miatt megpucolhatja az uborkát
- a fűszerezés ízlés szerint növelhető
- görög joghurt hiányában használhatunk tejfölt, vagy tejföl – joghurt azonos arányú keverékét
Itt is mi szorgoskodunk: