Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből

Írta: Memi péntek, március 25, 2011
Amióta felfedeztem a szekrény mélyére száműzött kenyérsütő gépemet, folyamatosan azt használom a dagasztáshoz. A legmacerásabb tevékenységet elvégzi helyettem, nekem már csak a formázás, sütés, gyönyörködés marad.
Korábban említettem, hogy régóta saját sütésű kenyeret eszünk és mivel teljes kiőrlésű liszteket használok, így sokáig csak a gyors, dagasztás nélküli kenyeret (sokmagvas, illatos, élesztő mentes) mertem sütni... Ez már a múlté, amióta összeállt a tökéletes recept a kizárólag teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készülő dagasztós kenyérhez, azóta amit éppen szeretnénk enni :-)

De térjünk vissza a pogácsához...
A pogácsa jellegzetesen a Kárpát-medence, balkán és török konyhák kincse, a hamuban sült változata a magyar népmesék kötelező kelléke (innen származik az a hagyomány, hogy az "útra induló", ballagó diákok tarisznyájába is tesznek pogácsát).
Talán ez az egyetlen étel, amelynek valamelyik változatát mindenki szereti és ha egyszer megtaláltuk a számunkra leginkább bevált receptet, azt féltve őrizzük generációkon át :-)

Nálunk még nincs meg a családi recept, de szorgosan kísérletezek az utókornak :-)
Mivel a kamrában fellehető magvakat leltározva megállapítottam, hogy igencsak megcsappant a készlet télen, így most a tésztába lenmag és egy kevés tökmag került.

MAGOS POGÁCSA 20 db (egészségesebb összetevők)

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 kicsi doboz tejföl (csökkentett zsírtartalom)
13 dkg vaj (tisztított -ghí)
2 teáskanál só (nem finomított, természetes)
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 csomag szárított élesztő
2 dl tej -lehet víz is
1 marék tetszés szerinti mag (nálam tökmag és lenmag)
kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. tegyük a kenyérsütő gépbe a tejet, az olvadt vajat, majd a szárazanyagokat (magokat is) és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki)
2. ha kész a kelesztés, NE gyúrjuk át mégegyszer, csak nyújtsuk ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen
3. lisztbe mártott pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet
4. üssük és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést)
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg aranybarnára a pogácsákat (25-30 perc)

Praktikák:
- tej helyett lehet vizet is használni
- ha dagasztás közben száraznak tűnik a tészta (minden liszt másképp viselkedik), akkor adható hozzá kevés vaj, vagy olaj