Grillezett sárgarépa saláta

Írta: Memi péntek, március 04, 2011
A brokkoli saláta az egyik kedvenc csemegénk, nagyon finom önmagában házi tartár mártással, vagy akár köretként.
A "bátran alakítsd ízlésed szerint a receptjeinket" elvünk újabb bizonyítékaként most grillezett sárgarépával készült a saláta, talán még finomabb lett, mint az alap recept.
Igaz, hogy én már szinte nem eszem húst, HeF kedvéért grilleztem pár kiskolbászt :-)

GRILLEZETT SÁRGARÉPA SALÁTA 4 személyre


50 dkg brokkoli
5 db sárgarépa
2 szál újhagyma
1 db sárga kaliforniai paprika (lehet tv -tölteni való- is)
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
házi tartármártás ízlés szerint - tálaláshoz

1. kevés sóval tegyünk fel blansírozó vizet a brokkolinak (blansírozás = rövid hőkezelés)
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a sárgarépát vágjuk 4-5 mm vastag karikákra, a brokkolit szedjük rózsáira, a szárát pucoljuk meg (a fás részeket távolítsuk el), a hagymát karikázzuk vékonyra, a paprikát szeljük apró kockákra
3. ha a víz forr, tegyük bele a megtisztított brokkolit és maximum 10 percig főzzük (szűken mérjük az időt a magasabb vitalomtartalom megőrzése érdekében), majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni a brokkolit
4. melegítsük fel a serpenyőt és az olívaolajon a sárgarépa karikák mindkét oldalát pirítsuk meg (ügyelve arra, hogy a répa maradjon roppanós, fogkemény), majd tegyük tányérra kihűlni
5. keverjük össze a kihűlt brokkolit és répát, majd adjuk hozzá a felszelt újhagymát és paprikát
6. önmagában is finom, de tálalható házi tartár mártással is

Praktikák:
- a profik blansírozás után jeges fürdőbe teszik a zöldséget, én nem alkalmaztam ezt a technikát, így is finom, roppanós maradt
- ha van maradék alaplé, akkor abban blansírozzuk a brokkolit
- a tartár elhagyásával vegánok is ehetik