Kelt alaptészta édes (kakaós csiga) és sós (sajtos kifli) változatban
Írta: Memi
szerda, március 02, 2011
Bevallom, tudatosan törekszem arra, hogy az egészséges mellett a gyorsan elkészíthető jelzőnek is megfeleljenek a receptjeink, bár gondolom ezt már észrevettétek, viszonylag kevés a kelesztett, dagasztott, hosszabb előkészítést igénylő finomság :-)
A vágy azonban nagy úr, már csak abban kellett döntenem, hogy kakaós csiga, vagy sajtos kifli legyen... Mindkettő :-)
Ehhez egy olyan kelt tészta recept kellett, amely nem túl édes és nem túl sós, hogy mindkét töltelék passzoljon hozzá, így cserébe a kényelmesen elkészíthető kétféle nasiért, egy kicsit ízesebbre kell a töltelékeket készíteni. Ennyi bőven belefér...
KELT ALAPTÉSZTA: kakaós csiga és sajtos kifli 16-16 db (egészségesebb összetevők)
50 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg vaj (tisztított -ghí)
2 dl tej (zabital) -víz is lehet
2,5 dkg szárított élesztő
3 dkg cukor (nyers nád)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású) - kenéshez
kakaós csiga töltelékhez:
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (karobpor)
csipet fahéj
sajtos kifli töltelékhez:
5 dkg kemény sajt
só (természetes, nem finomított)
csipet őrölt kömény - szóráshoz
1. tegyük a tészta alapanyagait a kenyérsütő gépbe (alulra a nedves összetevők, arra a száraz anyagok), majd a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (aki kézzel gyúrja, először langyosítsa meg a tejet, adjon hozzá egy kiskanál cukrot a teljes cukor mennyiségből, majd az élesztőt és futtassa fel, majd a többi hozzávalóval gyúrja össze alaposan a tésztát és langyos helyen kelessze a duplájára)
2. ha megkelt a tészta felezzük el és az egyik felét tegyük enyhén lisztezett felületre
3. nem kell újból átgyúrni, nyújtsuk ki téglalapra kb. 30 cm szélesre és olyan hosszúra, hogy 3-4 mm vastag tésztát kapjunk -minél hosszabb lesz a tészta, annál több csigavonalat tudunk bele tekerni, úgyhogy hajrá, még akár a szélesség csökkentése mellett is, legfeljebb kevesebb db lesz :-)
4. keverjük össze a kakaós csiga töltelék összetevőket és kenjük meg a tésztát úgy, hogy az egyik 30 cm-es oldal végétől 2 cm-re hagyjuk üresen a tésztát
5. verjük fel a tojást és kenjük meg az üresen hagyott szélét a tésztának (óvatosan, ne legyen kakaós, mert ezzel a tojással kenjük meg a sajtos kifli tetejét is...)
6. lazán, de feszesen tekerjük fel a tésztát úgy, hogy a legvége a tojásos szélre forduljon
7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és vajazzuk ki a tepsit
8. vágjunk kb. 2 cm széles karikákat a tészta rúdból, igazítsuk kör alakra, ha kissé megnyomódott és a vágott felülettel lefelé fektessük az előkészített tepsire
9. a 7. pontba írt hőfokon süssük aranybarnára (25-30 perc)
10. amíg a csigák sülnek, nyújtsuk ki a másik fél tésztát lisztezett felületen, kör alakúra és kb. 2-3 mm vastagra
11. vágjuk 16 cikkre a kört (mintha tortát szelnénk, 4 negyed, majd minden cikk kétszer kelezve)
12. szeljük fel a sajtot 0,5x0,5 cm széles hasábokra és minden körcikk végébe tegyünk egy akkora hosszúságút, hogy mindkét oldalon üresen maradjon 1-1 cm
13. minden sajtdarabra hintsünk egy csipetnyi sót
14. tekerjük fel a körcikkeket kifli szerűen a sajtos végétől indulva és nyomjuk össze a végeit, hogy a sajt ne folyjon ki
15. vajazzuk ki a tepsit és tegyük rá a kifliket, majd kenjük meg a maradék felvert tojással és csipet őrölt köménnyel hintsük meg
16. a 7. pontban írt hőfokon süssük aranybarnára (25-30 perc, tűpróba)
Praktikák:
- a kakaós csigát lehet vékonyabb és vastagabb karikákra is szelni, ízlés szerint
- a kifliről a kömény elhagyható
- a kifli készíthető nagyobbra is, ha kevesebb cikkre vágjuk a tésztát
- aki csak az egyik típusú süteményt szeretné elkészíteni a töltelék hozzávalóinak kétszeres mennyiségét vegye
- a képen látható sütemények teljes kiőrlésű tönköly liszttel és a csiga tölteléke karobporral készült