Csokoládés muffin levendulával
Írta: Memi
csütörtök, március 17, 2011
Nálunk kissé fordított a bevásárlásgének működése, én listával, gyorsan, célirányosan szaladok végig a bolton és kifejezetten frusztrál, ha valamit keresnem kell a sorok között, ha HeF vásárol, akkor mindig azzal a mondattal nyomom a kezébe a listát, hogy mást nem kell hozni :-)
Legutóbb egyedül volt a kedvenc zöldségesünknél, így néhány új fűszerrel bővült a család, többek között a levendulavirág is beköltözött a konyhába...
Persze, rögtön ki is kellett próbálni, így az aktuálisan sütött muffinba is került egy kis maroknyi. Sztárblogger divat ide, saját újításmániám oda, nekem már az illata is folyamatosan a molyirtót juttatta eszembe és bár dicséretes, hogy sütés után is kiválóan megőrizte a levendula illatát és zamatát, ettől a gondolattól nem tudtam szabadulni :-)
Legutóbb egyedül volt a kedvenc zöldségesünknél, így néhány új fűszerrel bővült a család, többek között a levendulavirág is beköltözött a konyhába...
Persze, rögtön ki is kellett próbálni, így az aktuálisan sütött muffinba is került egy kis maroknyi. Sztárblogger divat ide, saját újításmániám oda, nekem már az illata is folyamatosan a molyirtót juttatta eszembe és bár dicséretes, hogy sütés után is kiválóan megőrizte a levendula illatát és zamatát, ettől a gondolattól nem tudtam szabadulni :-)
CSOKOLÁDÉS MUFFIN 8 db (egészségesebb összetevők)
száraz összetevők:
25 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 mokkáskanál levendula -elhagyható
5 dkg étcsokoládé (70 % körüli kakaótartalom)
1 csomag vaníliás cukor (nád, bourbon)
1 evőkanál cukrozatlan kakaó (karob)
nedves összetevők:
2,5 dl tej (alacsony zsírtartalmú, vagy gabona)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 dl olívaolaj
1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat) és készítsük elő a sütőformát (ha nem szilikon, vagy teflon, akkor vajazzuk ki, vagy tegyünk bele papír kapszlit)
2. szeljük apróra a csokoládét és készítsünk elő egy mérő- és egy keverőtálat
3. a mérőedényben keverjük össze a nedves hozzávalókat
4. a keverőtálban keverjük össze a csokoládén kívül a száraz összetevőket és öntsük hozzá a nedves összetevőket, majd alaposan dolgozzuk össze
5. adagoljuk egyenletesen a formák aljába 1-1,5 cm magasan a masszát, majd tegyünk mindegyik közepébe a felaprított csokiból és fedjük be tésztával
6. az 1 ponton írt hőfokon süssük 25-30percig
2. szeljük apróra a csokoládét és készítsünk elő egy mérő- és egy keverőtálat
3. a mérőedényben keverjük össze a nedves hozzávalókat
4. a keverőtálban keverjük össze a csokoládén kívül a száraz összetevőket és öntsük hozzá a nedves összetevőket, majd alaposan dolgozzuk össze
5. adagoljuk egyenletesen a formák aljába 1-1,5 cm magasan a masszát, majd tegyünk mindegyik közepébe a felaprított csokiból és fedjük be tésztával
6. az 1 ponton írt hőfokon süssük 25-30percig
Praktikák:
- akinek nincs muffin sütője, magas falú tepsiben is kisütheti, majd kockázza fel
- a muffin darabszáma a sütőforma méretétől függ, nagyobb formában 8 db lesz, kisebben 10-12 db lesz
- a tésztába bele is lehet keverni a csokoládét
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel és karobbal készült
- akinek nincs muffin sütője, magas falú tepsiben is kisütheti, majd kockázza fel
- a muffin darabszáma a sütőforma méretétől függ, nagyobb formában 8 db lesz, kisebben 10-12 db lesz
- a tésztába bele is lehet keverni a csokoládét
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel és karobbal készült
Itt is mi szorgoskodunk: