Teljes kiőrlésű rozsos tönkölykenyér
Írta: Memi
hétfő, március 21, 2011
Kizárólag teljes kiőrlésű liszteket használok, így eddig főként a dagasztás nélküli kenyereket részesítettem előnyben, most azonban ismét hadra fogtam a kenyérsütő gép dagasztás programját.
A munka nehezét elvégzi helyettem, nekem csak a gyönyörködés és a dicséret bezsebelése a dolgom.
Szeretnék mindenkit megerősíteni, hogy nem kell semmilyen sima liszttel keverni, szépen megemelkedik akkor is, ha kizárólag teljes kiőrlésű liszttel készítjük.
Íme a tényleg(!) teljes kiőrlésű kenyér receptje, nagyon finom íze van és 3-4 napig minőségromlás nélkül eltartható :-)
A legutóbbi adagból elcsentem egy zsemle méretű darabot és sütöttem vacsorára egy pizzát (a feltét, ami éppen volt a hűtőben: 2 fej gomba, fél lilahagyma, egy marék bébispenót, egy darabka trappista).
A munka nehezét elvégzi helyettem, nekem csak a gyönyörködés és a dicséret bezsebelése a dolgom.
Szeretnék mindenkit megerősíteni, hogy nem kell semmilyen sima liszttel keverni, szépen megemelkedik akkor is, ha kizárólag teljes kiőrlésű liszttel készítjük.
Íme a tényleg(!) teljes kiőrlésű kenyér receptje, nagyon finom íze van és 3-4 napig minőségromlás nélkül eltartható :-)
A legutóbbi adagból elcsentem egy zsemle méretű darabot és sütöttem vacsorára egy pizzát (a feltét, ami éppen volt a hűtőben: 2 fej gomba, fél lilahagyma, egy marék bébispenót, egy darabka trappista).
TELJES KIŐRLÉSŰ ROZSOS TÖNKÖLYKENYÉR
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csomag szárított élesztő
450 ml víz
2,5 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1. tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet, majd a szárazanyagokat és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki)
2. ha kész a kelesztés formázzunk kenyeret (már NE gyúrjuk át mégegyszer) és tegyük tepsire, vagy kenyérsütő formába, vágjuk be a tetejét és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg a kenyeret (40-45 perc)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxWO2KnKTT8Sk-DSSxZpVZPgfqE7cbfQ-gYUMwjvy-DMMbTUCRRH6pes7G8CY71ZP2CNa1zu2XkqVuseD9xHTi-DY_Bg4NiCucnaojaWnRGfvKgin5ysQi12v_RYuuWq40DXovmo-XTGw_//)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2x5iYMBW0MVqo0bXEbILE1eJKizLuFBKMXrYPw1cQsmFII4FftRs6yUeHveLDLJVs2fqln1vHykL2WTSds4SYIIh6I4ht6f45WtCdGrQbEV1soFzx1Sq8snyRsxB3H1thdQxkmCELp5Z7//)
Praktika:
- lehet a tésztából más péksüteményt is formázni
- tehetünk a tésztába fűszereket és lehet csak tönköly lisztből is készíteni
2. ha kész a kelesztés formázzunk kenyeret (már NE gyúrjuk át mégegyszer) és tegyük tepsire, vagy kenyérsütő formába, vágjuk be a tetejét és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg a kenyeret (40-45 perc)
Praktika:
- lehet a tésztából más péksüteményt is formázni
- tehetünk a tésztába fűszereket és lehet csak tönköly lisztből is készíteni
Itt is mi szorgoskodunk: