Kókusztejes rákragu házi tésztával

Írta Memi szombat, március 17, 2012 Nincs hozzászólás
Azt már többször említettem, hogy főként húsmentesen étkezünk, mégsem szeretem, ha megpróbálnak címkézni és amikor megkérdezik, hogy akkor most mi vegetáriánusok vagyunk-e, akkor nem igazán tudom, mi is a helyes válasz. Én nagyon könnyű helyzetben vagyok, mivel már gyerekkoromban is mindig a pörkölt szaftját szerettem és később is jól elvoltam minimális hús mennyiséggel, az csak néhány éve tudatosodott bennem, hogy az emésztésem is kevéssé kedveli, így egyszerű számomra a húsmentes étkezés és ahogy látom -hála a kísérletező kedvünknek és a változatos étrendünknek- HeF is megtalálta benne a kedvenceit...

Ha néha (értsd negyedévente egyszer-kétszer) mégis készítek valamilyen húsos ételt, az zömmel valamilyen tengeri csemege. A múlt héten térképeztem fel az egyik nagy bevásárlóhely halas pultját, készülve a görög estünkre, amikor megláttam a frissen érkezett királyrákot. Gyorsan végiggondolva arra az elhatározásra jutottam, hogy páncélosat veszek, így a páncélból készített alaplével tudom tesztelni a főzőórára tervezett levest, a tisztított húsból pedig elkészült ez a finomság, ja és azt még szeretném megjegyezni, hogy nem került többe, mint hasonló súlyú csirkemell filé, vagy karaj...
Ráadásul szerintem ennél az ételnél a főszerep a friss házi tésztáé és a pikáns mártásé :-)


KÓKUSZTEJES RÁKRAGU HÁZI TÉSZTÁVAL 4 személyre

házi tésztához:
30 dkg durum liszt
1,5 dl víz

raguhoz:
10-15 dkg tisztított rákfarok
1 db citrom
1,5 dl kókusztej
1 db kicsi chili (v. lehet pehely is)
1 teáskanál méz
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt curry (lehet csípős is)
1-2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors

Előkészítés:
- amíg a tésztát meggyúrjuk, áztassuk be a rákfarkakat vízbe és nyomjuk bele fél citrom levét (ez kissé közömbösíti az illatát)

1. a tészta hozzávalóiból gyúrjunk rugalmas, nem ragacsos tésztát
2. ha rendelkezésre áll tésztavágó gép, akkor fokozatosan nyújtsuk ki és széles metéltre vágjuk fel, ha nincs gép, akkor lisztezett felületen nyújtsuk 1-2 mm vékonyra a tésztát, szórjuk meg a felületét liszttel és lazán tekerjük fel, mit egy bejglit, majd éles késsel metéljük fel 6-7 mm széles csíkokra
3. a felszelt tésztát tegyük lisztezett tálcára és forgassuk át alaposan a lisztes felületen, így nem ragad össze főzésig és hagyjuk kissé száradni, amíg a ragu elkészül
4. a chilit szeljük apróra (vagy használjunk szárított pelyhet), egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a chilit, a tört borsot, a curryt és a koriandert, majd locsoljuk meg a citrom másik felének levével
5. adjuk a mártáshoz a kókusztejet és a mézet, ha szükséges, sózzuk, majd forraljuk össze, közben vegyük ki az áztató léből a rákfarkakat és hosszában vágjuk ketté (így gazdaságosabb és a hő hatására szépségesen összetekeredő, spirális formát kap)
6. ha összeforrt a mártás, dobjuk bele a felezett rákfarkat és el is zárhatjuk a hőt alatta, majd forgassuk össze alaposan a mártást (így a hőtől a rákhús is megfő, de nem lesz rágós)
7. tegyük fel forrni a sós tésztafőző vizet, majd, ha lobogva forr, akkor tegyük bele a tésztát és főzzük 2-3 percig (a friss tészta nagyon gyorsan megfő, így figyeljük, kóstoljuk meg, ne főzzük szét)
8. ha kifőtt a tészta, tálaljuk a raguval, tört borssal, rajongók egy kis chili pehellyel is megszórhatják

Praktikák:
- aki nem kedveli a tenger gyümölcseit, készítheti csirkéből is, arra figyeljünk, hogy ennél az ételnél a házi tésztáé és a mártásé a főszerep, nem a húsé :-)
- ha más típusú húsból készül, akkor a hússal kezdjük a ragu készítését, 2-3 evőkanál olajban süssük aranybarnára, majd jöhet a többi hozzávaló a fenti sorrendben
- természetesen száraz tésztából is készíthető, ekkor a tésztavíz melegítésével kezdjük a sorrendet, mert a ragu nagyon gyorsan kész és a száraz tészták főzési ideje 10 perc is lehet


Napi útmutató: "Félelmeid helyett nyomatékosítsd inkább azt, amire vágysz." D. Virtue - A.