Gesztenyés patkó kandírozott naranccsal (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi hétfő, november 04, 2024
Gesztenyés patkó, vagy hókifli kandírozott naranccsal töltött, omlós, gluténmentes, vegán tésztából készült változata. 

GESZTENYÉS PATKÓ KANDÍROZOTT NARANCCSAL
(glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 13 db

75 g gesztenyeliszt 
50 g gm. zabpehelyliszt
50 g nádcukor porcukorrá őrölve 
késhegynyi őrölt szegfűszeg
5 g sütőpor (foszfátmentes)
50 g szilárd kókuszzsír
késhegynyi só
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
0,25 dl (25 g) víz
4-5 teáskanál kandírozott narancshéj

forgatáshoz:
nádcukor porcukorrá őrölve
 
1. egy kevertálba mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a porcukrot, a szegfűszeget és a sütőport, majd keverjük össze
2. adjuk a száraz anyagokhoz a kókuszzsírt (nem kell hideg legyen, de szilárd halmazállapotú igen) és morzsoljuk össze nedves homok állagúra
3. egy kis pohárba mérjük ki a vizet, tegyünk bele a sót és a citromlevet, keverjük össze, majd öntsük a kókuszzsírral összemorzsolt alaphoz és nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, enyhén ragacsos a tészta)
4. osszuk egyenlő méretű golyókra (20 g/db) a tésztát, majd egyesével nyomjuk össze a darabokat a tenyerünkben úgy, hogy egy hosszúkás galuska formára álljon össze
5. nyomjunk hosszában a közepébe egy kis mélyedést, ebbe tegyünk 4-5 darab kandírozott narancshéj darabkát, majd az oldalait összenyomva zárjuk le a mélyedést és sodorjunk kb. 1-1,5 cm átmérőjű és 8-10 cm hosszú, a szélein kissé keskenyedő kukacokat és formázzuk meg a patkó formát, melyeket tegyünk sütőpapírral bélelt tepsire
6. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos aranybarna, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni
7. amikor kihűltek a patkók, forgassuk meg porcukorban és jól záródó dobozban tároljuk

Praktikák:
- a töltéshez használhatunk apróra szelt datolyát, vagy kandírozott citromhéjat is, de töltetlenül is készíthető
- a forgatáshoz használt porcukorba tehetünk egy csipet őrölt vaníliát, vagy fahéjat
- ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk meg az összes hozzávalót
- fele méretű tésztagolyókból (10 g/db) is formázhatunk aprósüteményt, kevesebb sütési idővel (8-10 perc)