Fordított banántorta kókuszvirágcukor karamellel (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
szerda, október 02, 2024
A kókuszvirágcukorból készült karamellel igazán különleges és gyorsan elkészíthető finomság.
FORDÍTOTT BANÁNTORTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
22 cm átmérőjű piteformára
banános karamell réteg:
2 db banán
50 g kókuszvirágcukor
0,25 dl (25 g) víz
tészta:
85 g gm. zabpehelyliszt
5 g mandulaliszt
10 g mákliszt
50 g nádcukor
15 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
1/2 mokkáskanál étkezési szódabikarbóna
7 g sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
csipet só (természetes, nem finomított)
1,25 dl (125 g) víz
1. a gyümölcsös karamell réteghez vágjuk a banánokat hosszában ketté és tetszőleges formában tegyük a sütőpapírral bélelt piteformába
2. egy kis tálkában keverjük össze a kókuszcukrot a vízzel és öntsük a banánra úgy, hogy egyenletesen elterüljön
3. a tésztához egy keverőtálba mérjük ki a vizet, keverjük el benne a citromlevet, a sót, a szódabikarbónát és a cukrot, majd adjuk hozzá a folyékony kókuszolajat
4. mérjük a folyadékhoz a liszteket (zabpehely, mandula, mák) és a sütőport, majd manuális, kézi habverővel keverjük össze csomómentesre
5. öntsük a tésztát a karamelles banánra (az adagolást kezdhetjük kanállal, hogy a karamell ne keveredjen össze a tészta masszájával), majd terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük a süteményt aranybarnára 25-30 perc alatt
6. ha megsült a sütemény, óvatosan fordítsuk egy tálra és húzzuk le a sütőpapírt, langyosan és hidegen is tálalható
Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, vanília) is ízesíthető
- banán helyett más gyümölcs (alma, barack) is használható
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: banán, egyszerű, fordított, gluténmentes, gm, gyors, házilag, karamell, kevert, kókuszvirágcukor, laktózmentes, mentes, recept, receptműves, sütemény, tejmentes, tojásmentes, torta, vegán