Császármorzsa (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
Írta: Memi
szerda, november 06, 2024
A hagyományos, osztrák kaisersmarn forma és elkészítés, újragondolt összetevőkkel.
CSÁSZÁRMORZSA (glutén-, tej-
és tojásmentes, vegán)
2 személyre
60 g gm. zabpehelyliszt
20 g mandulaliszt
20 g gesztenyeliszt
30 g cukor (nyers nád)
5 g sütőpor (foszfátmentes)
1,5 dl víz
5 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
csipet só (természetes, nem finomított)
sütéshez:
1 evőkanál kókuszolaj
1. egy keverőtálba
mérjük ki a liszteket, a cukrot, a sütőport és a csipet sót, keverjük homogénre
2. adjuk a szárazanyaghoz a vizet és a kókuszolajat, majd manuális, kézi habverővel keverjük csomómentesre
3. tegyünk a serpenyőbe 1 evőkanál kókuszolajat, majd, ha kissé felmelegedett öntsük bele a masszát és közepes lángon süssük a tésztát, amíg elkezd az oldala elválni a serpenyőtől és könnyen mozgathatóvá válik
4. ha átsült az alsó oldala, óvatosan fordítsuk meg a lepényt (csúsztassuk ki egy tálra, majd a serpenyőt óvatosan fölé tartva fordítsuk bele a korongot és süssük meg a másik oldalt is, de a rutinosak palacsinta feldobós módszerrel is megfordíthatják)
5. amikor megsült a másik oldal is és könnyen mozgatható a serpenyőben, 2 db fa, vagy szilikon spatula segítségével vagdaljuk kisebb darabokra és pirítsuk ropogósra
Praktikák:
- tálalható hidegen, melegen, porcukorral, lekvárral, mazsolával
- különlegesebb ízeket kedvelők készíthetik lenmag, vagy szőlőmagolajjal
2 személyre
20 g mandulaliszt
20 g gesztenyeliszt
30 g cukor (nyers nád)
5 g sütőpor (foszfátmentes)
1,5 dl víz
5 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 evőkanál kókuszolaj
2. adjuk a szárazanyaghoz a vizet és a kókuszolajat, majd manuális, kézi habverővel keverjük csomómentesre
3. tegyünk a serpenyőbe 1 evőkanál kókuszolajat, majd, ha kissé felmelegedett öntsük bele a masszát és közepes lángon süssük a tésztát, amíg elkezd az oldala elválni a serpenyőtől és könnyen mozgathatóvá válik
4. ha átsült az alsó oldala, óvatosan fordítsuk meg a lepényt (csúsztassuk ki egy tálra, majd a serpenyőt óvatosan fölé tartva fordítsuk bele a korongot és süssük meg a másik oldalt is, de a rutinosak palacsinta feldobós módszerrel is megfordíthatják)
5. amikor megsült a másik oldal is és könnyen mozgatható a serpenyőben, 2 db fa, vagy szilikon spatula segítségével vagdaljuk kisebb darabokra és pirítsuk ropogósra
- tálalható hidegen, melegen, porcukorral, lekvárral, mazsolával
- különlegesebb ízeket kedvelők készíthetik lenmag, vagy szőlőmagolajjal
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: császármorzsa, gluténmentes, gm, házilag, kaiser, klasszikus, laktózmentes, nádcukor, nélkül, osztrák, recept, receptműves, serpenyő, smarni, tejmentes, tojás, tojásmentes, vegán