Quinoa sushi édes-savanyú uborkával (gluténmentes, vegán)

Írta: Memi szerda, november 15, 2023

Sima, kissé ragacsosabbra főzött rizzsel is nagyon finom, de ha igazán különlegeset szeretnénk, akkor készítsük el quinoából a sushit.

QUINOA SUSHI ÉDES-SAVANYÚ UBORKÁVAL (gluténmentes, vegán) 
4 személyre (6 db tekercs – 48 db sushi)

6 db algalap
1 db kígyóuborka
1 db sárgarépa
1 marék rukkola saláta
300 g quinoa
wasabi (zöld vízitorma)
sushi tekerő bambusz gyékény

édes-savanyú uborkához:
a maradék kígyóuborka
2 teáskanál ecet (10 %-os) 
4-5 teáskanál nyers nádcukor
1/2 teáskanál só
1 cm friss gyömbér reszelve
késhegynyi chili pehely
1 teáskanál szezámmagolaj
1 teáskanál szezámmag
friss zöld, vagy szárított korianderlevél 

1. kimérjük a quinoát és kétszeres mennyiségű vízben csipet sóval megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni
2. amíg hűl a quinoa, előkészítjük a hozzávalókat, az uborkát mossuk meg és vágjuk az algalappal egyező hosszúságú, 0,5-1 cm széles csíkokra, a sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk gyufaszál vékonyra
3. a munkalapra terítsük ki a bambusz tekerőt és a felénk eső szélére fektessük az algalapot
4. ha van hablapátunk állítsuk függőlegesen az algalap bal (majd jobb) széléhez és kanál segítségével tegyük le a quinoát 4-5 mm magasan kialakítva a két szélét, majd töltsük fel és egyengessük el közötte is quinoával (a tőlünk távolabb eső élnél hagyjunk ki 2 cm sávot az algalapból a henger lezárásához)
5. ha leterítettük és elegyengettük a quinoát, a hozzánk közelebb eső széltől 3-4 cm-re tegyük le az uborkacsíkot, a vékonyra szelt répából néhány darabot és pár levél rukkolát, majd a bambusz tekerő segítségével tekerjük fel az algalapot (a felső 2 cm-es, szabadon hagyott részt enyhén nedvesítsük be vizes ujjal, ez segít összefogni a tekercset), majd a feltekert bambuszon keresztül óvatosan nyomkodjuk, formázzuk meg a hengert
6. éles késsel szeljük fel 8 egyenlő korongra
7. az uborkasalátához kockázzuk fel a maradék uborkát, tegyük egy kis tálkába, keverjük össze a salátalevet (ecet, cukor, só, gyömbér, chili pehely, szezámmagolaj) 1,5-2 dl vízzel (épp ellepje az uborkát a salátaöntet), állítsuk be ízlés szerint az ecet és a cukor mennyiségét, majd öntsük az uborkára és szórjuk meg szezámmaggal, illetve korianderlevéllel

Praktikák:
- jól illik hozzá még a kaliforniai paprika és a friss bazsalikomlevél is
- a „töltelék” algalap helyett benedvesített és lecsöpögtetett rizslapba is tekerhető nyári tekercs formára