Frankfurti leves (glutén-, tej- és húsmentes, vegán)

Írta: Memi péntek, november 03, 2023

Ha épp nincs kéznél kelkáposztalevél, akkor helyettesíthető karfiollevéllel, azzal is nagyon finom.

FRANKFURTI LEVES (glutén-, tej- és húsmentes, vegán) 4 személyre
 
4-5 db sötétzöld kelkáposztalevél
1 db sárgarépa
3 db krumpli
1 pár vegán virsli (pl. borsófehérjéből)
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál fekete kömény
1 teáskanál majoránna
2-3 db babérlevél
1 teáskanál őrölt csemege paprika
1/2 teáskanál őrölt rozmaring
1/2 teáskanál őrölt zsálya
tört bors
só (természetes, nem finomított)
csipet cukor (nyers nád)
1 teáskanál friss citromlé
2 evőkanál kölesliszt
1 evőkanál kókuszolaj
 
1. mossuk meg a kellevelet, hámozzuk meg a sárgarépát és a krumplit, majd a kellevelet szeljük vékony csíkokra, a répát karikázzuk, a burgonyát kockázzuk fel
2. a kókuszolajon a köménymagokkal együtt pirítsuk meg a zöldségeket, majd öntsük fel annyi vízzel, ami jól ellepi
3. adjuk hozzá a fűszereket (babérlevél, paprika, majoránna, rozmaring, zsálya, cukor), ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd időnként átkevergetve, de fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek kellemesen megpuhulnak
4. amikor a zöldségek elkészültek, adjuk hozzá a felkarikázott virslit és sűrítsük be kissé a levest, ehhez keverjük össze a köleslisztet 2 evőkanálnyi vízzel, valamint a citromlével és folyamatosan kevergetve adjuk a leveshez, majd kevergetve főzzük össze (ha nem elég sűrű, adjunk hozzá még egy adag köleslisztes keveréket citromlé nélkül)
5. óvatosan kóstoljuk meg, ízlés szerint még fűszerezzük, ha szükséges, majd zárjuk el a hőt a leves alatt
 
Praktikák:
-          karfiollevéllel is készíthető
-          tálalhatjuk önmagában, vagy akár főételként pogácsával
 
 

 Itt is mi szorgoskodunk: