Kurkumás darás sütemény (tejtermék- és tojásmentes, vegán)
A kurkumás darás sütemény (Sfouf) közel-keleti eredetű, a fő összetevőkön túl többféle változatban létezik, mi a vegán alternatívát készítettünk. Tradicionálisan fenyőmag kerül a tetejére és tahinivel kikent tepsiben kell sütni, nálunk ezek elmaradtak, de szezámmag szórás került a sütire.
Próbáltuk gyömbéres, narancsos cukorsziruppal leöntve is, de azzal már túl édes, anélkül jobban szeretjük.
Ha gyors változatot szeretnénk, akkor forró vízzel készítsük, de ebben az esetben kevéssé tud megemelkedni a tészta, kicsit ragacsosabb édesség készül belőle. Ha van rá időnk, akkor áztassuk be a darát előre szobahőmérsékletű vízbe, ebben az esetben magasabbra emelkedik a tészta, piskótásabb állaga lesz.
KURKUMÁS, DARÁS SÜTEMÉNY 20x25-ös sütőformára
100 g búzadara (lehet teljes kiőrlésű és sima is)
100 g sima liszt
100
g nyers nádcukor
1/2
csomag sütőpor (foszfátmentes)
1
csapott teáskanál őrölt kurkuma
csipet
só (természetes, nem finomított)
30
g semleges ízű olaj (hidegen sajtolt)
30
g kandírozott narancs
2
teáskanál friss citromlé
2,5 dl víz
tetejére szezámmag
- ha forró vizes változatot készítünk, akkor gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, béleljük ki sütőpapírral a sütőformát, majd a víz kivételével keverjünk össze minden alapanyagot, majd keverjünk homogén masszát a forró vízzel, öntsük az előkészített tepsibe, szórjuk meg szezámmaggal a tészta tetejét, majd ezt követően rögtön lehet sütni
- ha hideg vizes változatot készítünk
1. keverjük össze a darát a vízzel és hagyjuk
állni 1/2 - 1 órát
2. amikor
letelt a pihentetési idő, mérjük hozzá a cukrot, csipet sót, a lisztet, a
sütőport, adjuk hozzá a citromlevet, majd az olajat, abba a kurkumát, keverjük
össze alaposan, végül keverjük hozzá a kandírozott narancsot
3. öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg a tetejét pár csipet szezámmaggal, majd 180 fokon süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt
4. jellegzetes rombusz alakban tálalják, ehhez az egyik oldalról függőlegesen, a másik oldalról 45 fokos szögben várjuk fel a süteményt
Praktikák:
- ha cukorszirupot is szeretnénk készíteni a süteményhez, akkor 50 g nyers nádcukrot öntsünk fel 1 dl vízzel (adhatunk hozzá 30 g kandírozott gyömbért is), majd forraljuk fel és forrástól számítva főzzük pár percig, amíg kissé sűrűbbé válik a folyadék, majd hűtsük le és azzal meglocsolhatjuk a frissen sült, még forró süteményt (pici befőttes üvegben a hűtőben sokáig eláll a szirup)
- a tésztához használhatunk kandírozott gyömbért is