Cukkini héjból spenót (alacsony hisztamin tartalmú, vegán)

Írta: Memi szerda, május 18, 2022

Bizony, a cukkini héjából az eredetire tökéletesen hasonlító spenót szósz, vagy főzelék készíthető. Erre egészen véletlenül jöttünk rá, ugyanis szezonban mindig van tartalék cukkinink a hűtőben, amiből szinte bármit (is) el tudunk készíteni, amióta cél az alacsony hisztamin tartalmú étkezés, hiszen ez a zöldség 0-ás (a spenót 2-es és magas benne az oxálsav is), ráadásul minden része ehető, nem kell kimagozni, sem megpucolni (kivétel ez alól a nagyon nagyra nőtt, már főzőtök méretű, inkább tölteni való példány, ami jellemzően keserűbb, nagy, kemény magjai és vastag héja van, azt érdemes pucolni, magházát eltávolítani). 

A normál, kisebb, vagy saláta méretű azonban kiválóan beilleszthető egy sor ételbe, mint tömeget adó alap a semleges íze miatt. A cukkinikenyér, rántott cukkini, tócsni, fasírt és lecsó mellett a magas hisztamin tartalmú összetevők helyettesítésére, vagy csökkentésére is kiváló, így eredetileg paradicsom-, vagy tejtermék alapú ételeknél nálunk mindig ez a fő összetevő és az aktuális igényünk, kedvünk szerint egészül ki fűszerezéssel, vagy más zöldséggel. Például töltött paprika esetén a meghámozott cukkinit megfőzve és botmierelve, 1-2 evőkanál sűrített paradicsom hozzáadásával készül az étel, így máris kisebb a bevitt hisztamin mennyisége és a gyomrot is kíméli.

A vegán sajtos tészta (mac and cheese) esetén is kíváló "sajtszósz" készíthető cukkíniből, ugyanígy szuper sajttorta alternatíva, így az olajos magvakat és a tejtermékeket is kerülni lehet szükség esetén. Ezekhez az ételekhez azonban érdemes megpucolni a zöldséget, mert a zöld héj nélkül még semlegesebb íz és az eredeti ételhez jobban hasonlító szín érhető el. 

A megmosott növény lehámozott héját is kiválóan lehet hasznosítani, ezért érdemes jól záródó zacskóban a fagyasztóban gyűjtögetni, amig összejön a kívánt adag, majd annyi vízben megfőzni, ami épp ellepi, botmixerrel pürésíteni, ízesíteni (fokhagyma, só, bors, szerecsendió, pici lisztes habarás) és kész is az ízletes, megtévesztően hasonlító spenót szósz tésztához, vagy akár a főzelék.

CUKKINI HÉJBÓL SPENÓT (szósz, vagy főzelék) 

cukkini héj

só (természetes)

csipet tört bors (lehet színes is)

fokhagyma (pár gerezd ízlés szerint)

csipet frissen reszelt szerecsendió

1-2 evőkanál liszt (lehet sima, de jól illik hozzá a zab-, a rizs-, a barnarizs- és a kölesliszt is, mindegyikkel próbáltuk)

1. főzzük meg a cukkini héját annyi vízben, ami épp ellepi, reszeljük hozzá a fokhagymát, fűszerezzük (só, bors, szerecsendió), majd botmixerrel pürésítsük

2. attól függően, hogy milyen sűrű szószt, vagy főzeléket szeretnénk, keverjünk ki csomómentesre egy kis tálkában 1-2 evőkanál lisztet pár kanál vízzel és adjuk a püréhez, majd kis lángon főzzük össze pár percig, amíg besűrűsödik