Színes, csokicseppes keksz (tejtermék- és tojásmentes, vegán tészta alappal)

Írta: Memi vasárnap, május 15, 2022

Mókás, színes keksz, melyet gyermekekkel is élmény elkészíteni, de a felnőttek is biztosan élvezettel csipegetnek belőle.

A tészta nem tartalmaz tejterméket, sem tojást, ha vegán süteményt szeretnénk készíteni, akkor a „feltéteknél” is figyelni kell arra, hogy ne tartalmazzon állati eredetű összetevőt. 

Jól illik a tésztába az őrölt fűszerek közül a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, a zöld kardamom, vagy akár a kurkuma, a közepébe pedig a kandírozott gyümölcsök, a sótlan, pörkölt mogyoró, színes csokicseppek, a mogyoróvaj, a lekvár, de önmagában, dekor nélkül, teasüteményként is finom, vagyis igazából csak a fantázián múlik, mennyi a variációs lehetőség. Ha lekváros kekszet is készítünk, akkor a golyók közepét nyomjuk be egy fakanál végével (mélyen, de ne teljesen, hogy alul zárja a lekvárt a tészta) és egy kiskanállal adagoljuk a mélyedésbe a lekvárt.


CSOKICSEPPES KEKSZ 48-50 db

100 g hideg kókuszzsír

100 g porcukor (nyers nád)

5 g sütőpor (foszfátmentes)

250 g sima liszt

1/2 teáskanál vanília, vagy csipet őrölt szegfűszeg

1 csipet só (természetes, nem finomított)

1 teáskanál frissen facsart citromlé

1/2 dl víz

„feltét” ízlés szerint

1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a lisztet a kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát

2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a csipet sót, szegfűszeget és a sütőport, morzsoljuk össze homogénre

3. öntsük a citrom levét és a vizet a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal (ne olvadjon fel teljesen a kókuszzsír) nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, minimálisan törős, nem túl ragacsos tésztát kell kapni)

4. osszuk 10 g/db súlyú egyenlő részre (kb. 48-50 adag) a tésztát, formázzunk golyókat, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és mindegyiknek a közepébe nyomjunk csokicseppet, vagy más tetszőleges feltétet (ha lekvárosat készítünk, akkor fakanál nyelével nyomjunk egy kis mélyedést a golyó közepébe, abba töltsük a lekvárt)

5. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz)

Praktikák:

- ha lekváros kekszet is készítünk, akkor a golyók közepét nyomjuk be egy fakanál végével (mélyen, de ne teljesen, hogy alul ne folyjon ki a lekvár) és egy kiskanállal adagoljuk a mélyedésbe lekvárt

- csak sima fehér lisztből, vagy akár teljes kiőrlésű tönkölylisztből, de keverve is finom

- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó


Itt is mi szorgoskodunk: