Gyömbérszörp, gyömbértea

Írta: Memi hétfő, november 02, 2015
Hidegben az orrban lévő védelmi vonal kissé lelassul, kevésbé reagál a belélegzett bacikra, ezért vagyunk hajlamosabbak ilyenkor jobban köhögni, "krehácsolni".

A gyömbér hatékonyan segíti a gyomrot, az emésztést, a meghűlés leküzdését, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, segíti a vírusok elpusztítását.

Használhatjuk krémlevesekhez, süteményekhez és persze ital készítésére is.
 Ezzel a csodás nedűvel tudunk segíteni a szervezetünknek, mindemellett nagyon finom is...

GYÖMBÉRSZÖRP, GYÖMBÉRTEA 1,5 l

5 dkg tisztított gyömbér
5 dkg nyers nádcukor (méz)
0,5 l víz (+ annyi, ami 1,5 l-hez szükséges)
3-4 evőkanál frissen facsart citromlé

1. aprítsuk fel a megtisztított gyömbért, tegyük egy hőálló lábosba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük le 0,5 l forrásban lévő vízzel
2. hagyjuk állni 10 percet (ha többet ázik, csípősebb lesz), majd szűrjük át egy 1,5 l-es palackba, adjuk hozzá a facsart citromlevet (ízlés szerint) és öntsük fel annyi vízzel, amennyi a palackba még fér (érdemes hígítani, mert a fenti arányokkal intenzív, erős)
3. hidegen és melegen is finom

Praktikák:
- több gyömbérrel és hosszabb áztatással intenzívebb, erősebb, csípősebb lesz
- nádcukor helyett használhatunk mézet is, ezesetben a szűrés után adjuk hozzá, ne öntsünk rá forró vizet
- a kiáztatott és leszűrt gyömbér kiválóan felhasználható sütőtök krémlevesbe, vagy almáspitébe