Mézes puszedli tallér (tejtermék és zsiradékmentes)

Írta: Memi péntek, november 27, 2015
Azonnal süthető, azonnal puha, azonnal elfogy.
Nem csak ünnepekre...

MÉZES PUSZEDLI TALLÉR 35-40 db

200 g liszt (1/2-1/2 teljes kiőrlésű és fehér tönköly)
100 g cukor (nyers nád)
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
10 g sütőpor (foszfátmentes)
50 g méz (virág)
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
1/4 citrom reszelt héja (kezeletlen)
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
csipet szerecsendió (friss őrölve)

1. gépi habverővel keverjük habosra a tojást a cukorral, majd adjuk hozzá a mézet, a citromlevet és a fűszereket
2. mérjük hozzá a liszte(ke)t és a sütőport, majd kanállal keverjük össze az összetevőket (ragacsos a massza, de ne keverjünk hozzá több lisztet)
3. borítsuk a masszát lisztezett felületre, lágyan gyúrjuk át, majd nyújtsuk kb. 0,5 cm vékonyra, tetszőleges formázóval szúrjuk ki a puszedliket és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük a süteményeket 10 percig (ne tovább, mert kiszárad)
5. ha kihűltek a puszedlik, jól záródó dobozban tároljuk fogyasztásig

Praktikák:
- használható még friss gyömbér, narancshéj (kezeletlen), tonkabab
- jól illik hozzá a teljes kiőrlésű liszt