Diós zabkeksz (tejtermék és zsiradékmentes)

Írta: Memi hétfő, november 16, 2015
Ismét tejmentességre kellett áttérnünk, így lelkesen próbálgatom a tejmentes és más zsiradékoktól mentes keksz variációit.

A vaníliás tönköly és a kakaós rozsos után itt a diós zabkeksz és még mennyi változat lehetséges...

DIÓS ZABKEKSZ (tejtermék és zsiradékmentes) 25-30 db

50 g finomra őrölt dió
110 g teljes kiőrlésű zabliszt
50 g cukor (nyers nád)
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet só (természetes, nem finomított)
1 mokkáskanál citromlé (frissen facsart)
1 mokkáskanál sütőpor

1. adjuk a tojáshoz a cukrot, a fahéjat, a sót, a citromlevet és keverjük krémesre
2. mérjük a tojásos keverékhez a lisztet,a finomra darált diót és a sütőport, majd gyúrjuk össze tésztát (kissé ragacsos)
3. tegyük a tésztagombócot enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk 3-4 mm vékonyra és szaggassuk ki tetszőleges mintára (a leeső darabokat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki addig amíg van tészta)
4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 5-7 percet (világos marad, de ne süssük tovább, mert nagyon kemény lesz), majd vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni

Praktikák:
- használhatunk más fűszereket (vanília, szegfűszeg, szerecsendió, tonkabab)
- kakaóport, karobport, vagy finomra mogyorót is használhatunk, a liszt mennyiségét azonos mértékben csökkentve
- ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, duplázzuk az összetevők mennyiségét