Farinata (olasz lepényke)

Írta: Memi hétfő, november 16, 2015
Tradicionális liguriai csicseriborsó egytálétel. A hagyományos változatban csak só és bors van, de más fűszerekkel és apróra szelt zöldségekkel is készítik.

Kipróbáltuk turbó változatban és hagyományosan készítve is (sütés előtt 4 órával kevertük be), örömmel tapasztaltuk, hogy a gyors változat is tökéletes. A készítés hosszát a felhasznált víz hőmérséklete befolyásolja, a gyors változat forró vízzel készül.

FARINATA (gyors változat) 20 cm átmérőjű formára

100 g csicseriborsóliszt
400 g  forró (!) víz
1 mokkáskanál só 
őrölt bors
2 mokkáskanál lestyán  
olívaolaj (extra szűz)

1. mérjük ki az összetevőket és keverjük össze csomómentesre a forró vízzel (óvatosan kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e)
2. gyújtsuk be a sütőt 200 fokra, olajozzuk ki alaposan a sütőtálat és öntsük bele a keveréket, terítsük el egyenletesen
3. süssük aranybarnára a farinatat 200 fokon 20-25 perc alatt

FARINATA (hagyományos készítés) 20 cm átmérőjű formára

100 g csicseriborsóliszt
400 g víz
1 mokkáskanál só 
őrölt bors
2 mokkáskanál lestyán  
olívaolaj (extra szűz)

1. mérjük ki az összetevőket és keverjük össze csomómentesre a vízzel (kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e)
2. időnként megkeverve hagyjuk a pihenni legalább 4 órát (ennél több lehet, akár előző este is elkészíthető)
3. ha letelt a pihentetési idő, gyújtsuk be a sütőt 200 fokra, olajozzuk ki alaposan a sütőtálat és öntsük bele a keveréket, terítsük el egyenletesen
3. süssük aranybarnára a farinatat 200 fokon 30-35 perc alatt

Praktikák:
- használhatunk más szárított, vagy friss fűszernövényt, fokhagymát, hagymát
- ha zöldségeket is használunk, azokat formába öntés előtt keverjük a masszához
- ha magas nedvességtartalmú zöldségeket is adunk a masszához, akkor csökkentsük a víz mennyiségét