Vaníliás tönkölykeksz (tejtermék és zsiradékmentes)

Írta: Memi szombat, november 14, 2015
Már régóta terveztem tejtermék mentes kekszet készíteni, épp kapóra jött az új szerzemény kiszúró.
Diós zabkeksz és kakaós rozsos változatban is finom.

VANÍLIÁS TÖNKÖLYKEKSZ (tejmentes) 25-30 db

100 g tönköly fehérliszt
35 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 g cukor (nyers nád)
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
1 mokkáskanál őrölt vanília
csipet őrölt fahéj
csipet só (természetes, nem finomított)
1 mokkáskanál citromlé (frissen facsart)
1 mokkáskanál sütőpor

1. adjuk a tojáshoz a cukrot, a vaníliát, a fahéjat, a sót, a citromlevet és keverjük krémesre
2. mérjük a tojásos keverékhez a liszt(ek)et és a sütőport, majd gyúrjuk össze tésztát (kissé ragacsos)
3. tegyük a tésztagombócot enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk 3-4 mm vékonyra és szaggassuk ki tetszőleges mintára (a leeső darabokat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki addig amíg van tészta)
4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 5-7 percet (világos marad, de ne süssük tovább, mert nagyon kemény lesz), majd vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni

Praktikák:
- használhatunk más fűszereket
- kakaóport, karobport, vagy finomra darált diót, mogyorót is használhatunk, a liszt mennyiségét azonos mértékben csökkentve
- ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, duplázzuk az összetevők mennyiségét