Tükör keksz, vagyis spekuloos, spekulaas, spekulatius

Írta: Memi csütörtök, január 12, 2012
Ezt a finom, fűszeres kekszet karácsony előtt zsinórban kétszer is elkészítettem annyira megszerettük, akkor azonban sehogy sem jutott idő arra, hogy közkincsé tegyem :-)
Épp kapóra jött, hogy a karácsonyra kapott, angyalkás kiszúrót is szerettem volna kipróbálni, így eldöntöttem, hogy miért is ne lehetne angyalkás, karácsonyra emlékeztető fűszerezésű keksz januárban.

Érdemes ennél a keksznél valamilyen erős, jellegzetes ízű, természetes édesítőt használni, nálam most kókusz cukor és juharszirup keverék lett a nyerő, mivel a kókusz cukor karamellás-törökmézes íze és a juharszirup diós íze mennyei kiegészítést adott a fűszereknek.
Más (lehetőleg természetes, nem finomított) cukorral is készíthető, a fűszerezés miatt mindenképp finom lesz :-)

A tükör keksz jellemzően holland, belga, észak-francia területeken Szent Miklós ünnepére készített vékony, ropogós keksz, felületén domború kép látható, melyet ütőfa segítségével formáznak a tésztára. Feltételezések szerint a keksz neve innen ered, hiszen az ütőfába faragott motívum a kekszen megformázott minta tükörképe.


TÜKÖR KEKSZ 25-30 db (egészségesebb összetevők)

25 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg olvadt vaj
15 dkg cukor (természetes, nem finomított)
(nálam 7,5 dkg juharszirup + 7,5 dkg kókusz cukor)
1 db tojás
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt kardamom
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)

1. a cukrot keverjük az olvadt vajhoz, adjuk hozzá a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, kardamom, gyömbér, szerecsendió, vanília), majd a (megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött) tojást és alaposan keverjük öszze
2. adjuk a masszához a lisztet és a sütőport, majd ezzel is keverjük össze, lágy, ragacsos masszát kapunk, melyet tegyünk a hűtőbe 1/2 órára (a vaj újra megdermed és gyúrhatóvá válik a tészta)
3. ha letelt a hűtési idő, lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát, majd nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
5. tetszőleges mintákkal szaggassuk ki a tésztát (akinek van mintás ütőfája, természetesen azzal készítse) és a 4. pontban írt hőfokon 10-12 perc alatt süssük meg, majd a tepsin hagyjuk kihűlni (és megkeményedni) a kekszeket

Praktikák:
- a képen látható keksz teljes kiőrlésű tönköly és teljes kiőrlésű rozsliszt fele-fele arányú keverékével készült
- ütőfa hiányában bármilyen formát használhatunk a kekszek formázásához
- darált diót is gyúrhatunk a tésztába, ekkor 5 dkg dió szükséges és ennyivel csökkentsük a lisztet

Itt is mi szorgoskodunk: