Almás pite kevert tésztával (tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi hétfő, október 17, 2022

Egyszerű és egész gyorsan kész van, főként, ha az almás részt korábban elkészítjük, ami azért is célszerű, mert a tésztába érdemes már kihűlt állapotában beletenni. Ha az almát is a sütivel együtt készítjük el, akkor pedig legyen ez az első lépés, így tud kicsit hűlni, mire felhasználjuk.

Nagyon jól alkalmazható teljes kiőrlésű búzaliszt ennél a receptnél, szaftos, puha végeredményt ad és igazán pite állagú lesz tőle a sütemény.

ALMÁS PITE KEVERT TÉSZTÁVAL (tej- és tojásmentes, vegán) 20x24-es formához

tészta:
250 g víz
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g nyers nádcukor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor
30 g olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
1 teáskanál friss citromlé

töltelék:
600 g körüli alma
50 g nyers nádcukor
2 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2  teáskanál őrölt szegfűszeg
összeállításhoz 2-3 evőkanál zabkorpa

1. először készítsük el a tölteléket, pucoljuk meg az almát és tökreszelőn reszeljük le, majd tegyük egy lábosba és a cukorral, citromlével és a fűszerekkel pároljuk meg
2. amíg hűl a töltelék, készítsük el a tésztát, mérjük ki a vizet egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, a szódabikarbónát, majd az olajat és keverjük homogénre
3. adjuk a nedves anyagokhoz a lisztet és a sütőport, keverjük csomómentesre
4. öntsük a massza felét a sütőpapírral bélelt formába és terítsük el egyenletesen vékonyan (a massza felezése miatt elkészíthetjük a tésztát egy mérőedényben is, vagy mérjük le üresen a keverő tálat, így a kész tésztamasszát lemérve és kivonva a tál súlyát, könnyen el tudjuk felezni a masszát)
5. 180 fokon süssük a fél adag tésztát, a sütemény alját 10 percig, majd (óvatosan, a tepsi forró lesz) szórjuk meg a felületet a zabkorpával és terítsük el egyenletesen a párolt, fűszeres almát, majd annak tetején a tésztamassza másik felét és süssük aranybarnára a sütemény 25-30 perc alatt

Prakikák:
- használhatunk kukorica, vagy extra szűz olívaolajat, de akár testesebb ízű pl. mák, vagy dióolajat is
- más gyümölccsel is elkészíthető