Sütőtök krémleves (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi péntek, október 14, 2022

Gluténmentes, laktózmentes, vegán és alacsony hisztamintartalmú, mindemellett csodásan finom és tápláló, különösen a hűvös napokon. 

Nagyon gyors, elképesztő finom és szuper egészséges. Az ízekkel könnyedén tudunk játszani, változtathatunk a fűszerezésen, de jól illik a levesbe a zellergumó, vagy a fehérrépa is, így számtalan variációban lehetséges elkészíteni.

Ha ebben a formában készítjük a sütőtök levest, akkor nem szoktunk mellé pirítani zöldséget, hanem kukorica tortilla chipsszel tálaljuk. A recept inkább útmutató az arányok miatt, nem is igazán fontos a zöldségek pontos mennyisége.


SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 4 személyre

1000 g körüli orange sütőtök 

500 g krumpli

1 db (kb. 150 g) sárgarépa

1 evőkanál olaj (kukorica, repce, vagy kókusz)

1 mokkáskanál őrölt kakukkfű

1/2 mokkáskanál őrölt rozmaring

1/2 mokkáskanál frissen reszelt szerecsendió

só (természetes, nem finomított)

tört bors


1. hámozzuk meg a zöldségeket, a sütőtökből vájjuk ki a magházat és mindent daraboljuk közel azonos (kb. 1,5-2 cm-es) kockákra

2. öntsünk egy lábosba az olajat és folyamatos keverés mellett pirítsuk pár másodpercig a zöldségeket, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi kényelmesen ellepi és fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak

3. amikor megpuhultak a zöldségek, akkor a főzővízzel együtt botmixerrel pürésítsük (ha sűrű, akkor adjunk még hozzá vizet), fűszerezzük a kakukkfűvel, rozmaringgal, szerecsendióval, ízlés szerint sóval, tört borssal és forraljuk össze


Praktikák:

- étrendtől függően más zöldségekkel is készíthető

- pirított zöldségekkel is tálalható


Itt is mi szorgoskodunk: