Resztelt máj szejtánból (húsmentes, vegán)
Mi csak úgy hívjuk ezt az ételt, hogy vegán resztelt máj. Igen, jól tudom, hogy ez nem az, ugyanakkor az ízvilága nagyon hasonlít az eredeti ételre, így megfelelő fűszerezéssel könnyedén felidézhető alternatív alapanyagokkal is. Ráadásul húsmentes, alacsony hisztamintartalmú, különleges finomság.
Ha épp nincs lehetőség szejtánt készíteni, akkor lehet tenni egy próbát borsófehérje csíkokkal, vagy akár csíkokra szelt barna csiperkével is, ha pedig készítünk szejtánt, akkor érdemes egyszerre több adagot (akár más ízesítéssel) és lefagyasztani, így csak elő kell venni, amikor egy-egy fogásnál szükség van rá.
VEGÁN "RESZTELT MÁJ" 2 személyre
Szejtánhoz:
50 g búzasikér
10 g tökmagliszt
1 mokkáskanál
őrölt rozmaring
1 mokkáskanál
őrölt babérlevél
1 mokkáskanál
só (természetes, nem finomított)
0,6 dl víz
1. mérjük ki a száraz összetevőket, majd
adjuk hozzá a vizet és alaposan gyúrjuk össze a masszát, amíg egy ruganyos
labdává alakul
2. hagyjuk 10 percig pihenni a masszát
(lefedve, hogy ne kérgesedjen)
3. tegyünk fel forrni vizet, majd tegyük a
masszalabdát a forrásban lévő vízbe és 15 percig főzzük (néha óvatosan
fordítsuk meg az egyre növekvő masszát, hogy minden részét érje a víz)
4. ha letelt a főzési idő, szedjük szűrőbe
a labdát (közben hagyjuk forrni a vizet, mert még kelleni fog) hagyjuk lecsöpögni, majd tegyük deszkára és óvatosan szeljük
fel 0,5-1 cm széles szeletekre
5. tegyük vissza a szeleteket a forrásban lévő vízbe és főzzük újabb 15 percig, majd a hőt elzárva alatta, szedjük ismét szűrőbe és alaposan nyomkodjuk ki (pár napig hűtőben is eláll a szejtán, de fagyaszthatjuk is)
Resztelt máj:
a szejtán szeletek felcsíkozva
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál őrölt kömény
3 teáskanál őrölt csemege pirospaprika
só (természetes, nem finomított)
tört bors
3 evőkanál tökmagolaj
sűrítéshez 3-3 teáskanál tökmagliszt és víz
1. a tökmagolajon pirítsuk meg a szejtán csíkokat a köménnyel, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi
2. amikor forr és a szejtán kellemesen átvette a fűszerek ízét, sűrítsük be a tökmaglisztes vizes keverékkel, forraljuk össze, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, ha még szükséges, illetve, ha esetleg sűrűbbre szeretnénk, adjunk még hozzá sűrítést
3. amíg a „resztelt máj” fő, főzzünk meg pár szem krumplit köretként
Praktikák a szejtán készítéshez:
- a fűszerezést minidig a víz hozzáadása
előtt végezzük, mert a nedvesség azonnal összehúzza a masszát
- tetszés szerint fogyasztható: sütve,
rántva, raguként, pörköltnek, darálva
Itt is mi
szorgoskodunk: