Almás-mákos morzsás sütemény (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

Írta Memi péntek, szeptember 02, 2022 Nincs hozzászólás

Két sütemény, a szaftos, puha kevert- és a ropogós, omlós keksztészta találkozása egy kis gyümölccsel.

Nagyon finom kombináció, ráadásul sokféle gyümölccsel el lehet készíteni (pl. alma, szilva, barack, meggy) és a kevert tészta fűszerezése is ízlés szerint alakítható (fahéj, szegfűszeg, vanília, szerecsendió, zöld kardamom).


ALMÁS-MÁKOS MORZSÁS SÜTEMÉNY (tejtermék- és tojásmentes, vegán) 20x24-es formához

 

Felső (keksz) tészta:
100 g sima búzaliszt

50 g nyers nád porcukor

50 g hideg kókuszzsír

4 teáskanál víz


Középső gyümölcsréteg:
200 g alma

1 teáskanál őrölt fahéj

csipet őrölt szegfűszeg

4 teáskanál nyers nádcukor


Alsó (kevert) tészta:

150 g teljes kiőrlésű búzaliszt

100 g nyers nádcukor

50 g darált mák

150 g víz

100 g alma

30 g olaj (semleges ízű, hidegen sajtolt)

1 teáskanál friss citromlé

1/2 teáskanál szódabikarbóna

6 g sütőpor (foszfátmentes)


Előkészület: hámozzuk meg az almát, a harmadát tökreszelővel reszeljük egy keverőtálba, a maradékot kockázzuk apróra egy tálba és adjuk hozzá a gyümölcsrétegnél leírt fűszereket, kézzel keverjük össze alaposan és tegyük félre

1. készítsük el a kekszmorzsa alapot, a hideg kókuszzsírt szeljük 1-2 cm-es darabokra és a porcukorral, valamint a liszttel tegyük egy konyhai aprítóba, keverjük homogénre (kézzel is összemorzsolhatjuk, de így egyszerűbb és nem olvad fel a kezünk melegétől a zsír), majd adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk nedves homok állagúra (nem kell, hogy tésztagolyóvá összeálljon, elegendő, ha a markunkba szorítva egyben marad, mint a nedves homok)
2. készítsük el a kevert tésztát, vegyük elő a keverőtálat a lereszelt almával, adjuk hozzá a cukrot, a vizet, a citromlevet és az olajat, keverjük össze
3. adjuk a keverékhez a szódabikarbónát, a mákot, a lisztet és a sütőport, majd keverjük homogénre
4. gyújtsuk be a sütőt és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
5. öntsük az előkészített formába a kevert masszát, terítsük el egyenletesen, szórjuk meg a tetejét a cukros, fűszeres almakockával (az alma alatt összegyűlt levet is ráönthetjük), majd a keksz tésztát 3-4 adagban vegyük a kezünkbe, szorítsuk a markunkba, hogy összeálljon és tördeljük apróbb, olívabogyó méretű darabokra, melyeket a sütemény tetejére szórunk úgy, hogy mindenhová jusson apróbb és nagyobb darabka is
6. az előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára kb. 30 perc alatt



Praktikák:

- más gyümölcsökkel, akár vegyesen is készíthető, de gyümölcs nélkül a finom a két tészta együtt

- ízlés szerint variáljuk a fűszereket

- a kevert tészta csak teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszttel is szaftos és puha

 

Itt is mi szorgoskodunk: