Muszaka lasagne (vegán)

Írta: Memi kedd, március 17, 2015
Avagy a szupergyors muszaka.

Egy görög nénitől tanultam a muszaka receptet, amit elképesztően imádunk, akárcsak a sütőtökös verziót, sajnos azonban az előkészület (krumpli, padlizsán sütése) nem mindig megvalósítható egy rohanósabb napon, ezért ki kellett találni valami szupergyors és ízeiben hasonlító ételt. Bár még mindig az igazi az igazi, ezt is szeretjük, ha a gyorsaság az elsődleges.

A paradicsomos-spenótos és a spenótos-gombás lasagne után, egy kis különlegesség. Íme...

MUSZAKA LASAGNE 4 személyre (20x28x8 cm-es sütőtál)

szószhoz:
1 l passzírozott paradicsompüré 
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt pirospaprika 
3 teáskanál oregánó
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
3 teáskanál cukor (nád, nyírfa)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál olaj (hidegen sajtolt)

összeállításhoz:
kb. 9 lap lasagna tészta
5 dkg növényi sajt

1. pirítsuk meg az olajon az apróra vágott vöröshagymát, reszeljük rá a fokhagymát, majd öntsük fel a paradicsompürével
2. adjuk hozzá a fűszereket (fahéj, pirospaprika, oregánó, szegfűszeg, nádcukor, csipet só, bors), majd forraljuk össze
3. tegyünk a sütőtál aljára 2 merőkanál szószt, arra tegyük úgy a száraz lasagne tésztát, hogy összeérjenek, de ne lapolódjanak át (ált. 3 lap szükséges egy sorba), majd rétegezzük, ameddig van szósz (ált. 3 "emelet" tészta lesz) úgy, hogy a mártás legyen a legutolsó réteg
4. szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd 180 fokos sütőben süssük 40-45 percig

Praktikák:
- TILOS kifőzni a száraztésztát, szárazon kell felhasználni, ezért kell a bőségesen leveses szósz, az fogja "megfőzni"
- paradicsompüré helyett hámozott paradicsomkonzerv is használható