Spenótos gombás lasagne

Írta Memi péntek, december 10, 2010 Nincs hozzászólás
Jöjjön egy örök kedvenc, a lasagne, ami gyorsabban elkészíthető, mint ahogy a receptet -reményeim szerint- érthetően megírtam :-)
Jellemzően vega változatban készítem, mert így szeretjük, próbáltam már paradicsomos-spenótos, paradicsomos-gombás, gombás-tejszínes, csak paradicsomos és csak gombás változatban, azonban spenótos-gombás változatban eddig még soha.
Nagy hiba volt, egyszerűen isteni, szerintem még azokat is meg lehet vele környékezni, akik tradicionálisan spenóttaszítók :-)

SPENÓTOS GOMBÁS LASAGNE
4 személyre (egészségesebb összetevők)

50 dkg csiperke gomba
1 fej vöröshagyma

1-2 kiskanál oregano
1-2 kiskanál bazsalikom
bors (lehet vegyes is)

50 dkg spenót (ha fagyasztott, akkor 100%-os pürésített paraj)
2 gerezd fokhagyma
1 doboz (legalább 15 lap) lasange tészta (teljes kiőrlésű, vagy durum)
10 dkg trappista sajt (kemény, hosszabb érlelésű)
só (természetes, nem finomított)
olívaolaj (extra szűz)

Gombás töltelék (összetevők pirossal):
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát kockázzuk, a gombát vékonyan szeleteljük fel
2. a felkockázott vöröshagymát kevés olajon pici sóval, borssal üvegesre pároljuk
3. a gombát a hagymára tesszük, sóval, borssal, oreganoval és bazsalikommal ízesítjük és fogkeményre főzzük (ha a gomba nem ereszt sok levet -kb. a gombamennyiség feléig érjen-, akkor 1-2 dl vízzel hígítsuk fel (lásd Praktikák 1. megjegyzése)
Spenót töltelék (összetevők zölddel):
5. a spenótot megpucoljuk, összeszeljük és cseppnyi olajon megpároljuk (ha fagyasztott, mehet fagyasztva rögtön a lábosba, kis lángon főzzük, ha felolvadt, jöhet a 6-os lépés)
6. belereszeljük (intenzívebb), vagy beleszeljük a fokhagymát, picit sózzuk és összefőzzük, sóval és borssal ízesítsük ízlés szerint
7. figyeljünk arra, hogy a spenót is jó leveses állagú legyen, ha fagyasztott, akkor 1-2 dl, ha friss, akkor 2-3 dl vizet adjunk hozzá (lásd Praktikák 1. megjegyzése)
Összeállítás:
8. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat)
9. hőálló tál aljába 2 merőkanál(!) spenót mártást terítünk
10. letesszük az első sor (száraz) tésztát (egymást nem kell fedniük, csak illeszkedni egymás mellé)
11. a spenót mártást felét elterítjük az első sor tésztán (bőségesen lepje el)
12. következik a második sor tészta lerakása
13. a második tésztarétegen (ami a középső lesz a kész ételben) egyenletesen elterítjük a teljes gomba mártást
14. a harmadik (utolsó) sor tésztát letesszük
15. egyenletesen beborítjuk a maradék spenót mártással
16. reszelt sajttal, bazsalikommal, oreganoval ízlés szerint megszórjuk, díszítjük
17. 180 fokon (4-es fokozat) megsütjük (kb. 30 perc, de késpróba kell, ha megfőtt benne a tészta és hullámos lesz, akkor jó)

Praktikák:
- TILOS kifőzni a tésztát, szárazan kell felhasználni, ezért kell a bőséges, leveses szósz, az fogja "megfőzni" (fontos szabály lasagne készítésnél, hogy nagyon bőséges szószokkal, mártással készítsük, hiszen a tészta sütés közben fog "megfőni", így sok nedvességet szív fel, ezért is kell az alsó tészta alá is tenni szószt) - szép fodrosra fog sülni, ahogy növekszik a tészta térfogata a nedvességtől
- tálaláskor adhatunk mellé (csökkentett zsírtartalmú) tejfölt, nagyon jól illik hozzá
- bármely hőre olvadó sajt lehet a tetején szeletelve, vagy reszelve (vegánok ezt mellőzzék)
- a lasagne edényem 27x27-es, így egy sorba 5 lap tészta kell
- variációs lehetősége számtalan, a képen lévő spenótos durum tésztával készült, lehet sima is, lehet paradicsom szósszal, csak spenóttal, csak gombával, stb.

Napi útmutató: "Adj türelmet Istenem. De azonnal!" Rácz Zsuzsa