Paradicsomos spenótos lasagne

Írta Memi vasárnap, szeptember 12, 2010 2 hozzászólás
Ez a tésztaétel az egyik nagy kedvenc, könnyen, gyorsan elkészíthető, akár amolyan hűtőszekrény takarítás jelleggel is, ezer arca van, nem lehet megunni és mindig garantáltan bezsebelhető az elismerés.


PARADICSOMOS SPENÓTOS LASAGNE (egészségesebb összetevők)

1/2 l passzírozott paradicsom
1/2 kg paradicsom
1 fej vöröshagyma

1 kiskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)

1 dl tejföl

1-2 kiskanál oregano
1-2 kiskanál bazsalikom
bors (lehet vegyes is)

1/2 kg spenót
2 gerezd fokhagyma
lasange tészta (teljes kiőrlésű, vagy durum)
5 dkg kemény sajt
(természetes, nem finomított)
olívaolaj

Paradicsom szósz (összetevők pirossal):
1. a felkockázott vöröshagymát kevés olajon pici sóval, borssal üvegesre pároljuk
2. a paradicsomot felkockázzuk és a hagymán átforgatjuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal
3. beletesszük a cukrot, megszórjuk ízlés szerint oreganoval, bazsalikommal és tört borssal
4. tűzről lehúzva(!) belekeverjük a tejfölt
Spenót szósz (összetevők zölddel):
5. a spenótot megpucoljuk, összeszeljük és cseppnyi olajon megpároljuk (ha fagyasztott, mehet fagyasztva rögtön a lábosba, kis lángon főzzük, ha felolvadt, jöhet a 6-os lépés)
6. belereszeljük (intenzívebb), vagy beleszeljük a fokhagymát, picit sózzuk, borsozzuk és összefőzzük
Összeállítás:
7. hőálló tál aljába 2 merőkanál(!) paradicsomszószt terítünk
8. letesszük az alsó sor (száraz) tésztát
9. a paradicsomszósz felét elterítjük az első sor tésztán (bőségesen lepje el)
10. következik a második sor tészta
11. elterítjük a teljes spenót szószt
12. utolsó sor tésztát letesszük
13. egyenletesen beborítjuk a maradék paradicsom szósszal
14. sajttal, paradicsommal, bazsalikommal, oreganoval ízlés szerint megszórjuk, díszítjük
15. 180 fokon (4-es fokozat) megsütjük (kb. 30 perc, de késpróba kell, ha megfőtt benne a tészta és hullámos lesz, akkor jó)

Praktikák:
- TILOS kifőzni a tésztát, szárazan kell felhasználni, ezért kell a bőségesen leveses szósz, az fogja "megfőzni"
- a passzírozott paradicsomvelőt 1/2 l-es papírdobozban lehet venni, de kb. 70 dkg friss paradicsomból is elő lehet állítani (összeszelni a paradicsomot, összefőzni és turmixolni)
- paradicsomlé is helyettesítheti a passzírozott paradicsomot, ezesetben egy sűrített paradicsommal lehet az állagát sűrűbbé tenni
- a spenót lehet fagyasztott is (legalább jó leveses...)
- a bőséges, leveses szósz elengedhetetlen ennél az ételnél, a tészta fel fogja szívni (ezért is kell az alsó tészta alá is tenni szószt)
- tejföllel tálalva is mesés, de ki lehet hagyni a szószból is
- a lasagne edényem 27x27-es, így egy sorba 4,5 lap tészta kell
- variációs lehetősége számtalan

Napi útmutató: "Tedd valósággá a bőséget!" E. és J. Hicks