Banános "sajttorta"
Írta Memi
szerda, március 18, 2015
Nincs hozzászólás
Volt szerencsénk az autentikus sajttortát is kóstolni, ennek ellenére, vagy éppen ezért úgy gondoljuk, hogy az eddigi legfinomabb, krémes sajttortát joghurtból készítve ettük.
Ennek a továbbgondolása a banános verzió. Krémes, selymes, ráadásul nagyon gyorsan elkészül...
BANÁNOS "SAJTTORTA" 18 cm átmérőjű forma
tésztához:
5 dkg vaj (ghí)
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
0,2 - 0,25 dl víz (liszttől függ)
krém:
50 dkg natúr joghurt
2 db banán
15 dkg cukor (nyers nád)
2 dkg étkezési keményítő
3 dkg liszt (tönköly fehér)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
1. tegyünk a kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt, szorítsuk rá a
gyűrűt, aminek a belső oldalát kenjük be vajjal (ezzel a módszerrel
könnyen tudjuk kivenni a formából a tortát)
2. morzsoljuk össze a vajat a liszttel (aprító géppel egyszerűbb), adjuk
hozzá a cukrot, majd fokozatosan adagolva a vizet és gyúrjunk nem
ragacsos, de könnyen formázható tésztát
3. nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vékonyra és nyomkodjuk a sütőpapírral bélelt forma aljába úgy, hogy teljesen befedje
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, amíg melegszik, készítsük el a krémet
5. turmixoljuk össze a banánokat a joghurtokkal, majd adjuk hozzá a cukrot, a
keményítőt, a lisztet, a citromlevet és a vaníliát (kóstoljuk meg a
krémet, hogy kellően édes-e), majd üssük hozzá a tojásokat és alaposan
keverjük össze
6. öntsük a krémet a tortalapra és az előmelegített sütőben süssük 45-50
percig (amikor még nagyon enyhén fényes és kissé remeg a torta közepe,
akkor kellemesen lágy lesz, ha kihűlt), hagyjuk hűlni a formában (késsel
óvatosan válasszuk el a faltól a tortát), majd formából kivéve tegyük
hűtőbe, másnap még finomabb
Praktikák:
- a mennyiségek elegendők 24 cm átmérőjű formára is, ebben az esetben kicsit laposabb lesz a torta
- a képen látható torta laktózmentes joghurttal, a lap teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése