Banános "sajttorta"

Írta: Memi szerda, március 18, 2015
Volt szerencsénk az autentikus sajttortát is kóstolni, ennek ellenére, vagy éppen ezért úgy gondoljuk, hogy az eddigi legfinomabb, krémes sajttortát joghurtból készítve ettük.

Ennek a továbbgondolása a banános verzió. Krémes, selymes, ráadásul nagyon gyorsan elkészül...

BANÁNOS "SAJTTORTA" 18 cm átmérőjű forma

tésztához:
5 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg vaj (ghí)
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
0,2 - 0,25 dl víz (liszttől függ)

krém:
50 dkg natúr joghurt
2 db banán
15 dkg cukor (nyers nád)
2 dkg étkezési keményítő
3 dkg liszt (tönköly fehér)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
csipet őrölt vanília

1. tegyünk a kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt, szorítsuk rá a gyűrűt, aminek a belső oldalát kenjük be vajjal (ezzel a módszerrel könnyen tudjuk kivenni a formából a tortát)
2. morzsoljuk össze a vajat a liszttel (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd fokozatosan adagolva a vizet és gyúrjunk nem ragacsos, de könnyen formázható tésztát
3. nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vékonyra és nyomkodjuk a sütőpapírral bélelt forma aljába úgy, hogy teljesen befedje
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, amíg melegszik, készítsük el a krémet
5. turmixoljuk össze a banánokat a joghurtokkal, majd adjuk hozzá a cukrot, a keményítőt, a lisztet, a citromlevet és a vaníliát (kóstoljuk meg a krémet, hogy kellően édes-e), majd üssük hozzá a tojásokat és alaposan keverjük össze
6. öntsük a krémet a tortalapra és az előmelegített sütőben süssük 45-50 percig (amikor még nagyon enyhén fényes és kissé remeg a torta közepe, akkor kellemesen lágy lesz, ha kihűlt), hagyjuk hűlni a formában (késsel óvatosan válasszuk el a faltól a tortát), majd formából kivéve tegyük hűtőbe, másnap még finomabb
 
Praktikák:
- a mennyiségek elegendők 24 cm átmérőjű formára is, ebben az esetben kicsit laposabb lesz a torta
- a képen látható torta laktózmentes joghurttal, a lap teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült