Mákos, mazsolás, zabpelyhes tönkölykeksz
Írta: Memi
hétfő, március 02, 2015
Ismét egy újabb keksz variáció...
MÁKOS, MAZSOLÁS, ZABPELYHES TÖNKÖLYKEKSZ 4 cm-es kiszúróval 70 db (mintától függ)
MÁKOS, MAZSOLÁS, ZABPELYHES TÖNKÖLYKEKSZ 4 cm-es kiszúróval 70 db (mintától függ)
10 dkg vaj (ghí)
10 dkg cukor (nyers nád)
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg zabpehely (kislevelű)
5 dkg darált mák
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja (kezeletlen!)
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet őrölt vanília
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1. áztassuk be a mazsolát vízbe
2. egy lábosban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot, a csipet sót, a vaníliát és a tojást, majd keverjük össze alaposan, krémesre
3. adjuk a keverékhez a mákot, a kinyomkodott mazsolát, a citromhéjat, a lisztet, a sütőport és keverjük össze,
majd 15-20 percre tegyük a hűtőbe a tésztát, hogy könnyen nyújtható legyen
(kissé visszakeményedik a vaj)
4. ha letelt a hűtési idő, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél
4-es fokozat), majd szedjük a tésztát lisztezett felületre és nyújtsuk
2-3 mm vékonyra, szaggassuk ki a kívánt méretű kekszeket és tegyük
sütőpapírral bélelt tepsire
5. süssük a kekszeket 10 percig, majd zárjuk el a hőt és hagyjuk további
10 percig száradni a meleg sütőben a kekszeket (ha több tepsivel
dolgozunk, először süssük végig minden tepsi esetében a 10-10 percet,
majd zárjuk el a sütőt és az összes tepsit tegyük vissza egyszerre a 10
perc száradásra)
Itt is mi szorgoskodunk: