Sült paprikakrém

Írta: Memi szombat, április 02, 2011
Visszavonhatatlanul itt a tavasz, felélénkül minden(ki), virágba borul az erdő, mező, emelkedik a hőmérséklet, hosszabbak a nappalok.
Ez az évszak a megújulás, újjászületés hírnöke, kiváló alkalom a szervezetünket is kissé tehermentesíteni, méregteleníteni.
Nem kell rögtön drasztikus kúrákra, önsanyargatásra gondolni, ha megfigyeljük magunkat észrevehető, hogy ahogy melegszik az idő, nem is nagyon kívánjuk a nehéz ételeket, egyre inkább a könnyed falatok kerülnek előtérbe.

Nálunk az egyik legkedvesebb, könnyű vacsora a mártogatós, amihez készítek néhány krémet, melyhez hosszában, vastagabb csíkokra szelt zöldségeket (jellemzően sárgarépát, paprikát, uborkát, karalábét, újhagymát) és házi kenyérből készült pirítóst tálalok.
Nagyon vidám, szépséges színek és ízek kavalkádját lehet -pillanatok alatt- az asztalra varázsolni :-)
Ez a krém hasonlóan készül, mint a padlizsán és cukkini krém...

SÜLT PAPRIKAKRÉM 4 személyre

50 dkg lecsó paprika (lehet tölteni való is)
2 gerezd fokhagyma
só (himalája)
bors
1-2 evőkanál olivaolaj (extra szűz)

1. alaposan mossuk meg a paprikákat, vágjuk ki a magházát és hosszában vágjuk ketté, a fokhagymát pucoljuk meg
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és a tepsibe (vagy sütőtálba) öntsünk az olivaolajat
3. vágott felülettel felfelé fektessük a sütőtálba a paprikákat, enyhén sózzuk meg és borsozzuk
4. tegyük köré a fokhagymát és fedjük le alufóliával a sütőtálat, süssük 15 percig a 3. pontban írt hőfokon , majd vegyük le a fóliát és süssük tovább 5 percig
5. várjuk meg, amíg langyosra hűl, ekkor tegyük a zöldségeket turmixgépbe, vagy magasabb falú edénybe és botmixerrel pürésítsük

Praktikák:
- ha lehetséges, vegyes színű paprikát válogassunk, így szép színe lesz a krémnek
- a tepsiben maradt levet fel lehet használni a pürésítéskor, ha sűrű a krém
- pürésítéskor lehet még sózni, borsozni igény szerint
- más zöldségekkel is elkészíthető