Fonott kalács

Írta Memi péntek, április 29, 2011 Nincs hozzászólás
Többször is megpróbáltam az elmúlt évek Húsvétjaira olyan kalácsot készíteni, amely megfelelően ízletes sonkával, de akár lekvárral is és mellette még szép is :-)
Eddig több-kevesebb sikerrel jártam, azonban idén sikerült finom, nem túl édes, foszlós kalácsot készíteni.

Ha nem sós jellegű ételek mellé (is) készül, bátran lehet növelni benne a cukor tartalmát, ráadásul tojás- és tejmentesen is készíthető.


FONOTT KALÁCS 4 személyre (egészségesebb összetevők)

3 dl víz
7 dkg cukor (nyers nád) -10 dkg, ha édes kalácsot készítünk
5 dkg olvadt vaj
1/2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
50 dkg liszt (tönköly fehér, teljes kiőrlésű tönköly)
1 csomag szárított élesztő

1. tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet, az olvadt vajat, majd a szárazanyagokat és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki)
2. ha kész a kelesztés, osszuk a tésztát három egyenlő részre, mindhárom tésztadarabot sodorjunk 2-3 cm átmérőjű hengerré, majd hármas fonással fonjuk be (a kezdés és a végpontot jól nyomkodjuk össze és enyhén toljuk a fonat alá), majd hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük a tepsit, tegyük rá a fonott kalácsot (ekkor lehet megkenni tejjel a tetejét) és süssük aranybarnára (40-45 perc)

Praktikák:
- ha nem fontos a tejmentes elkészítés, akkor víz helyett tejjel is készíthető, illetve sütés előtt le lehet kenni tejjel a szebb szín érdekében
- ha édes kalácsot szeretnénk, mindenképp növelendő a cukor mennyisége
- a képen látható kalács vízzel, tönköly fehér lisztből készült, tejjel lekenve sütés előtt