Édes leveles sütemények
Írta: Memi
kedd, november 30, 2010
Szélsebesen közelednek az ünnepek, sokunk legkedvencebb időszaka az évnek. Elkezdődnek a vállalati, baráti összejövetelek és megindul a vendégjárás családon belül is, ezzel egyenes arányban szaporodnak a teendők.
ÉDES LEVELES SÜTEMÉNYEK 16-20 db (egészségesebb összetevők)
1 csomag leveles tészta
1 db tojás a kenéshez (bio, vagy szabadtartású)
- baracklekváros-diós:
2 dkg dió darálva
2 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
4 teáskanál baracklekvár (házi)
- szilvalekváros:
4 teáskanál szilvalekvár (házi)
- kakaós:
4 teáskanál cukrozott kakaó (nád porcukorral elkevert karobpor)
Az ünnepi készülődést, ráhangolódást megkönnyítendő, hoztam egy nagyon gyorsan és számtalan variációban elkészíthető édes süteménycsokrot, ráadásul nagyobb tételben is gyorsan lehet vele dolgozni.
Nálam jelen esetben a baracklekváros-diós kifli, a szilvalekváros hasé és a kakaós mini tekercs lett a befutó, de mehet bele bármilyen lekvár, mák, gesztenye, stb...
A töltelék változatainak száma korlátlan, csak fantázia és spejz tartalom függő :-)
Nálam jelen esetben a baracklekváros-diós kifli, a szilvalekváros hasé és a kakaós mini tekercs lett a befutó, de mehet bele bármilyen lekvár, mák, gesztenye, stb...
A töltelék változatainak száma korlátlan, csak fantázia és spejz tartalom függő :-)
ÉDES LEVELES SÜTEMÉNYEK 16-20 db (egészségesebb összetevők)
1 csomag leveles tészta
1 db tojás a kenéshez (bio, vagy szabadtartású)
- baracklekváros-diós:
2 dkg dió darálva
2 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
4 teáskanál baracklekvár (házi)
- szilvalekváros:
4 teáskanál szilvalekvár (házi)
- kakaós:
4 teáskanál cukrozott kakaó (nád porcukorral elkevert karobpor)
1. felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből a tésztát az útmutató szerint
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
3. ha nem gyárilag kinyújtott tésztával dolgozunk, nyújtsuk az útmutató szerinti és osszuk annyi részre, ahány különböző ízesítést szeretnénk készíteni
4. vágjuk ki a mintákat:
- kiflihez négyzetet, majd átlósan kettévágva háromszöget
- haséhoz téglalapot, amelyet félbehajtva négyzetet készítünk
- csigához szélesebb téglalapot
5. töltsük meg a kívánt töltelékkel (és állítsuk össze a formát):
- darált diót keverjük össze a cukorral, a baracklekvárral kenjük meg a kiflit és szórjuk meg a diós keverékkel (a leghosszabb oldaltól tekerjük fel és kifli alakban fordítsuk össze a végeket)
- a szilvalekvárt tegyük a téglalap egyik oldalának közepére (összehajtva a négyzet közepére jusson a töltelék)
- a kakaóval szórjuk meg a széles téglalapot, tekerjük fel és vágjuk fel 2-3 cm-es darabokra
6. a felvert tojással kenjük meg a süteményeket (ekkor -igény szerint- megszórhatjuk kívül is)
Praktikák:
- termékenként eltérő a csomagolás (gyárilag kinyújtott, sütőpapírra tekert, darabolt, stb.), mindig az útmutatót követve készítsük elő a tésztát a felhasználáshoz
- a tojással kenés elhagyható, ez esetben kissé világosabb marad a tészta és nem díszíthető a felülete szórással
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
3. ha nem gyárilag kinyújtott tésztával dolgozunk, nyújtsuk az útmutató szerinti és osszuk annyi részre, ahány különböző ízesítést szeretnénk készíteni
4. vágjuk ki a mintákat:
- kiflihez négyzetet, majd átlósan kettévágva háromszöget
- haséhoz téglalapot, amelyet félbehajtva négyzetet készítünk
- csigához szélesebb téglalapot
5. töltsük meg a kívánt töltelékkel (és állítsuk össze a formát):
- darált diót keverjük össze a cukorral, a baracklekvárral kenjük meg a kiflit és szórjuk meg a diós keverékkel (a leghosszabb oldaltól tekerjük fel és kifli alakban fordítsuk össze a végeket)
- a szilvalekvárt tegyük a téglalap egyik oldalának közepére (összehajtva a négyzet közepére jusson a töltelék)
- a kakaóval szórjuk meg a széles téglalapot, tekerjük fel és vágjuk fel 2-3 cm-es darabokra
6. a felvert tojással kenjük meg a süteményeket (ekkor -igény szerint- megszórhatjuk kívül is)
Praktikák:
- termékenként eltérő a csomagolás (gyárilag kinyújtott, sütőpapírra tekert, darabolt, stb.), mindig az útmutatót követve készítsük elő a tésztát a felhasználáshoz
- a tojással kenés elhagyható, ez esetben kissé világosabb marad a tészta és nem díszíthető a felülete szórással
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: baracklekvár, csokis, desszert, dió, diós kifli, ebéd, édes, kakaóscsiga, lekváros táska, leveles tészta, sütemény, szilvalekvár