Kelbimbó főzelék liszt- és tejmentesen
Írta: Memi
szombat, november 20, 2010
Viszonylag ritkán készítek főzeléket, szívesebben fogyasztom kevésbé hőkezelve a zöldségeket. Fontos, hogy főzelék esetén se főzzük túl a zöldségeket a magasabb vitamintartalom megőrzése érdekében és lehetőség szerint önmagával (egy rész turmixolva) sűrítsük.
Ejtsünk néhány szót a kelbimbó egyik jellegzetes, semmihez sem hasonlító fűszeréről, a köményről, amely babáknak, gyermekeknek is adható, erős görcsoldó, emésztésjavító, szélhajtó, izomlazító, fertőtlenítő hatású (nagy mennyiségben allergén).
Ejtsünk néhány szót a kelbimbó egyik jellegzetes, semmihez sem hasonlító fűszeréről, a köményről, amely babáknak, gyermekeknek is adható, erős görcsoldó, emésztésjavító, szélhajtó, izomlazító, fertőtlenítő hatású (nagy mennyiségben allergén).
KELBIMBÓ FŐZELÉK liszt- és tejmentesen 4 személyre (egészségesebb összetevők)
1 kg kelbimbó, tisztítva kb. 60-70 dkg
50 dkg krumpli
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
bors
majoranna
kömény (opcionális)
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a kelbimbókat vágjuk félbe, a hagymát és fokhagymát kockázzuk apróra, a krumplit kockázzuk nagyobb darabokra (kb. akkorára, mint a fél kelbimbók)
2. az olajon pároljuk üvegesre a hagymákat csipet sóval
3. tegyük rá a felezett kelbimbókat és a krumpli kockákat, ízesítsük sóval, borssal, majorannával és igény szerint köménnyel, majd öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, amennyi ellepi
4. fedő alatt főzzük fogkeményre a zöldségeket
5. ha megfőtt a zöldség, vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit és botmixerrel turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük vissza a főzőedénybe és egyszer forraljuk össze (saját magával sűrítjük a főzeléket)
Praktikák:
- ha intenzívebb ízt szeretnénk, ne vágjuk, hanem reszeljük a fokhagymát
- ha még egészségesebbé akarjuk tenni a krumpli elhagyható
2. az olajon pároljuk üvegesre a hagymákat csipet sóval
3. tegyük rá a felezett kelbimbókat és a krumpli kockákat, ízesítsük sóval, borssal, majorannával és igény szerint köménnyel, majd öntsük fel annyi (tisztított) vízzel, amennyi ellepi
4. fedő alatt főzzük fogkeményre a zöldségeket
5. ha megfőtt a zöldség, vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit és botmixerrel turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük vissza a főzőedénybe és egyszer forraljuk össze (saját magával sűrítjük a főzeléket)
Praktikák:
- ha intenzívebb ízt szeretnénk, ne vágjuk, hanem reszeljük a fokhagymát
- ha még egészségesebbé akarjuk tenni a krumpli elhagyható
Itt is mi szorgoskodunk:
100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz.
Címkék: ebéd, egészséges étel, főétel, főzelék, kelbimbó, tejmentes, vacsora, vega, vegán, vegetáriánus