Cukkini fasírt

Írta Memi hétfő, november 08, 2010 5 hozzászólás
A fasírt illata alapján nem is lehet megállapítani, hogy nincs benne hús. Kitűnő önmagában, köretnek, vagy akár főzelék feltétnek is, de még szendvicsbe is el tudom képzelni.

CUKKINI FASÍRT 10-12 db (egészségesebb összetevők)

50 dkg cukkini
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál majoranna1 kávéskanál oregano
1 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű gabonából)
só (természetes, nem finomított)
olaj a sütéshez

1. reszeljük le a cukkinit (tökreszelő, nagyobb lyukon)
2. sózzuk meg a cukkinit és keverjük össze, mindenhol érje a só (kb. 1 evőkanálnyi só kell)
3. egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve
4. ha levet eresztett a cukkini nyomkodjuk ki és öntsük le a levét
5. tegyük hozzá a lisztet és alaposan keverjük össze
6. mélytányérba öntsünk egy nagyobb marék zsemlemorzsát
7. a cukkinis masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk és hempergessük meg a zsemlemorzsában
8. csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő)
9. közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj - ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük)

Praktikák:
- a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)
- az egészségesebb elkészítésre tekintettel szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
- egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat
- a képen látható fasírtok teljes kiőrlésű tönköly liszttel készültek