Zöldségkrémes kosár

Írta: Memi csütörtök, november 18, 2010
Kezdő háziasszony koromban sokszor készítettem zöldséges kelt tortát, ennek kissé egyszerűsített, gyorsított változata a kész leveles tésztából készült kosárka. Egyszerűen elkészíthető, ízletes és nagyon dekoratív, így vendégváráskor is garantált a siker.
Lehet előétel, főétel, vagy köret, akár mártásokhoz, szaftos ételekhez is.

ZÖLDSÉGKRÉMES KOSÁR 6-8 db (egészségesebb összetevők)

1 csomag leveles tészta
2 db cukkini
2 db sárgarépa
1 db lilahagyma
1 tojás (bio, vagy szabadtartású)olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
bors
10 dkg reszelhető sajt (kemény)

1. a leveles tésztát felhasználás előtt az útmutató szerint vegyük ki a hűtőből, majd 2 méretű pogácsa kiszúróval szaggassunk ki mindkét méretből azonos darabszámú korongokat (a tészta méretétől függően 3-3, vagy 4-4 db korong)
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat)
3. üssük fel a tojást és verjük kissé habosra
4. kenjük körbe az alsó korongok szélét tojással és tegyük rá a felső (középen lukas) korongokat
5. tegyük sütőlapra a kosarakat és süssük 10 percig (amíg megemelkednek a kosarak) a 2. pontban írt hőfokon
6. amíg a kosarak sülnek tisztítsuk meg a zöldségeket, karikázzuk fel és kevés olívaolajon, csipet sóval, borssal pároljuk meg
7. ha fogkeményre párolódtak a zöldségek, botmixerrel aprítsuk durvára
8. osszuk el egyenlően a kosarakba a durvára mixelt zöldséget, szórjuk meg reszelt sajttal, kenjük meg a kosár peremét tojással és 5-10 percre tegyük vissza a sütőbe (amíg a sajt megolvad és a kosár pereme aranybarnára sül)

Praktikák:
- más zöldségekkel is elkészíthető
- a kosárból kimaradó tésztarészeket kenjük meg a maradék tojással, szórjuk meg csipet sóval, köménymaggal és süssük ki (a nonfiguratív darabokat is, ropogtatni jó móka :-)
- ha valaki nem akar a kosarakkal dolgozni, feltekerheti a mixelt zöldséget rétesnek is (ezesetben a tésztát szórjuk meg zsemlemorzsával, mielőtt a zöldséget rátesszük)

Itt is mi szorgoskodunk: