Csirkepörkölt Light graham nokedlivel

Írta: HeF a tesztelŐ szombat, november 06, 2010
... a férfiszakasz ismét kitúrta Memit a konyhából. :-) Egy komoly konyhai találós kérdésre kerestem a választ, nevezetesen, hogyan tegyem a magyar háztartásokban oly gyakori csirkepörköltet ehetővé húst csak minden harmadik szökőévben fogyasztó páromnak - Meminek. Egyrészről az egészet egészségesebbé kívántam varázsolni, másrészről a hús zamatát próbáltam tompítani, mert egyébként a pörkölt szaftját kedveli.

Köretnek mindenképpen meg akartam tartani a nokedlit, itt a lisztet cseréltem egészségesebb graham lisztre.

A húsnál a csirke alkatrészeiről levágtam a bőrt, illetve a mellet kicsontoztam, mert a vágásnál a borda csontszilánkos lett, amit meg én nem szeretek. Annak érdekében, hogy a pörkölt szaftja azért megfelelően testes maradjon, a fazékba kerülhet két (csontos/bőrös) szárny is.

CSIRKEPÖRKÖLT LIGHT 4 személyre (zárójelben egészségesebb hozzávalók)

1kg csirke - nálam két teljes comb - alsó/felső külön, mell - négy darabra vágva (szabadtartású)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 teáskanál őrölt paprika
1 nagyobb paradicsom
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
bors (lehet vegyes)
majoranna

1. A csirke megtisztítását követően vágjuk kockára a vöröshagymát és paradicsomot, apróra a fokhagymát.
2. Kevés olajon, csipet sóval és tört borssal pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, az őrölt pirospaprikát és paradicsomot. Figyeljünk arra, hogy a túl forró lábosban megéghet a fokhagyma és a paprika is, amitől mindkettő keserű lesz.
3. Amikor a paradicsom kezd szétesni, tegyük bele a csirke darabjait és jól forgassuk át a paprikás alapban, majd öntsük fel kb. 2db vízzel és adjunk hozzá két teáskanál majorannát.
5. 10-15 perc főzés és kavargatás után vegyük le a fedőt és főzzük tovább még 15 percet, hogy a víz egy része elfőjön.

GRAHAM NOKEDLI

25 dkg graham liszt
1db tojás (bio, vagy szabadtartású))
6g só (természetes, nem finomított)
3dl víz
olívaolaj (extra szűz)

1. Tegyünk fel fazékban vizet forrni, melyhez csipet sót és kevés olajat adunk
2. Egy tálban keverjük össze a lisztet a tojással, sóval és annyi vízzel, hogy ragacsos masszává váljon az elegy.
3. A lobogásban lévő vízbe szaggassuk bele a nokedlit. Szaggatások közben kevergessük, ne tapadjanak össze vagy a fazék aljára a kukacok.
4. Szaggatás után 5 percet még forraljuk, majd szűrjük le és öblítsük hideg vízzel. A leszűrt nokedlit locsoljuk le 1 evőkanál olívaolajjal és jól keverjük át, hogy ne tapadjon össze.

Praktikák:
- A csirke fűszerezése ízlés és bátorság szerint tovább bolondítható például chilivel, köménymaggal, lestyánnal
- Érdemes a nokedlik kiszaggatásáig rotyogtatni a pörköltet, hogy a fölösleges vízmennyiség elfőjön.
- nokedlibe a graham liszt helyettesíthető például teljes kiőrlésű tönköly liszttel is
- nokedli szaggatót használat előtt vizezzük be, hogy könnyebben menjen a szaggatás


Itt is mi szorgoskodunk: