Pikáns gombakrémleves (tej-, liszt-, cukor- és tojásmentes)

Írta: Memi hétfő, február 09, 2015
Finom, krémes, tartalmas…
Olívabogyós, póréhagymás pogácsa készült mellé, így ebédre önmagában is elég volt…

Ha friss shiitake gombához jutunk, azzal is remek, egyéb esetben marad a szárított.
(*) Szárított gomba felhasználását mindig egy alapos mosással kezdjük, mivel szárítás előtt nincs lehetőség túlzott tisztításra, lehet benne piszok, föld, stb.
Ha alaposan megmostuk a szárított gombát, mehet rá a forrásban lévő víz és hagyjuk benne, amíg megpuhul.
(**) Az áztató vizet tegyük félre, fel tudjuk használni a leveshez, de ügyeljünk arra, hogy óvatosan öntsük, ne keveredjen fel, mert az alján leülepszik a gombából kiázott szennyeződés, így nem kerül az ételbe.

PIKÁNS GOMBAKRÉMLEVES (tej-, liszt-, cukor- és tojásmentes) 4 személyre

50 dkg csiperke (fehér, vagy barna)
8-10 szem szárított shiitake gomba
3 db sárgarépa
1 db kicsi zellergumó és zöldje
1 db közepes krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
csipet szerecsendió (frissen reszelt)
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál  chili pehely (1,5-2 cm)

1. áztassuk be a shiitake gombát a bevezetőben írtak figyelembevételével (*)
2. tisztítsuk meg a csiperkét a szennyeződéstől (nem kell megpucolni, hogy szép, friss) és pucoljuk meg a többi zöldséget, majd aprítsuk fel (a zellerzöldet tegyük félre)
3. olajon pirítsuk meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a felaprított sárgarépát, zellergumót, krumplit, majd kissé pirítsuk le
4. tegyük hozzá a gombát, adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük fel annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi a zöldségeket
5. szedjük ki az áztató vízből a shiitake gombákat, szeljük vékony szeletekre, majd a levet óvatosan öntsük a leveshez (**)
6. amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsük a levest, ha túl sűrű, adjunk még hozzá vizet, ízlés szerint (egy kissé még besűrűsödik, ha hűl)
7. aprítsuk finomra a zellerzöldet és a szeletelt shiitakeval együtt adjuk a leveshez, majd forraljuk össze

Praktikák:
-    vegyes gombából és shiitake nélkül is finom
-    tartsuk be a bevezetőben írtakat szárított gomba használata esetén, másképp ropogni fog a leves
-    érdemes készíteni hozzá egy kis pogácsát