Indiai sólet

Írta Memi péntek, február 10, 2012 2 hozzászólás
Újabb forduló, újabb random válogatott alapanyagok, amelyből valami finomat kell kitalálni. A játékosok által összeállított alapanyag lista ebben a körben: kókusztej, gersli (árpagyöngy), csicseriborsó, római kömény, csirkemell, chili, melyekből maximum kettő elhagyásával és tetszőleges további hozzávalókkal kell főzni valamilyen szabadon választott ételt. Talán már mondanom sem kell, a csirkemell maradt ki az én listámból :-)

Mivel imádjuk a csicseriborsót, nagy örömmel vetettem bele magam az ötletelésbe, mit készítsek, egy finom krémet (humusz), vagy levest, esetleg fasírtot (falafel)? Abban biztos voltam, hogy indiai jellegű lesz... Újra és újra végig olvastam az összetevőket és minden alkalommal a gersli körül forgott a gondolatom, gersli, indiai ízvilág, gersli, kókusztej, gersli, gersli, hmmm egy finom sólet... ez az, legyen indiai sólet :-)

Az elkészült egytálétel minden várakozásomat felülmúlta, egyszerre pikánsan édesen csípős, fűszeres, telt, mégis könnyű, omlósan krémes és kellemesen roppanó. Indiai kenyérrel ettük :-)


INDIAI SÓLET 4 személyre

20 dkg száraz csicseriborsó
5 dkg gersli (árpagyöngy)
3 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4-5 közepes paradicsom
1,5-2 cm friss gyömbér gyökér
1 dl kókusztej
2 teáskanál őrölt fahéj
3 teáskanál curry (enyhe)
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál őrölt cayenne bors
1/2 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál cukor (nyers nád, nyírfa)
1 teáskanál chili paszta, vagy pehely
3-4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors

Előkészítés:
- előző nap áztassuk be a csicseriborsót kétszeres mennyiségű vízbe (lehet előfőzött, konzerv csicseriborsóval is dolgozni)
- a paradicsomot pucoljuk meg: mossuk meg a paradicsomokat, az alsó felén ejtsünk a héjon X bemetszést (elegendő csak a héjat átvágni), majd dobjuk forrásban lévő vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig, majd szűrjük le, várjuk meg, amíg kissé lehűl és a bemetszésnél felpöndörödött rész segítségével húzzuk le a héját (lehet konzerv egész paradicsomot használni, ügyeljünk arra, hogy csak paradicsomot tartalmazzon, só és cukor ne legyen benne)

1. tisztítsuk meg a hagymákat, a vöröshagymát kockázzuk apróra és készítsük elő az összes szükséges fűszert
2. szűrjük le a csicseriborsót és kockázzuk fel a pucolt paradicsomot, tisztítsuk meg egy kanállal a gyömbért és kockázzuk apróra
3. az olívaolajon pároljuk aranybarnára a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, reszeljük hozzá a fokhagymát és forgassuk össze
4. adjuk a paradicsomos hagymához a csicseriborsót és a gerslit, majd fűszerezzük (gyömbér, fahéj, curry, szegfűszeg, koriander, cayenne bors, római kömény, chili, cukor, só, tört bors) és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven (1-2 ujjnyira) ellepje, majd keverjük össze alaposan
5. időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a csicseriborsó megfő (kb. 40-50 perc, de ekkor is kellemesen roppanó, fogkemény)
6. ha megfőtt a csicseriborsó és besűrűsödött az étel, adjuk hozzá a kókusztejet és egyszer forraljuk össze

Praktikák:
- kókusztej helyett joghurttal, vagy anélkül is finom
- aki nem szereti a csípőset, a cayenne borsot és a chilit hagyja el
- vöröslencsével is el lehet készíteni (a vöröslencsét nem kell előre beáztatni)


Napi útmutató: "Az élet olyan, mint egy kert. A levelek elszáradnak, és a virágok elhervadnak természetes módon. Csak ha ezeket eltávolítjuk, gyönyörködhetünk ismét új virágaink és leveleink szépségében. Ugyanígy el kell távolítanunk tudatunkból a rossz tapasztalatokat, a múlt árnyait. Élni annyi, mint emlékezni a felejtésre. Bocsásd meg, amit meg kell bocsátani. Felejtsd el, amit el kell felejteni. Öleld át az életet megújult erővel. Az élet minden pillanatát olyan friss tekintettel kellene fogadnunk, mint egy nemrégen nyílt virág." M. Amritánandamaji