Tejfölös babfőzelék pakóra bundás feltéttel
Írta: Memi
kedd, február 28, 2012
Azt biztosan tudtam, hogy a hűtőben lévő tejföl mennyiséget csökkenteni szeretném, így hamar kialakult, hogy tejfölös babfőzelék lesz. A nagyobb kihívást a feltét jelentette...
Rántott valamit szerettem volna, de a tojástartó kongott az ürességtől, így lett a tojásmentes, elképesztően egyszerű, sűrű palacsintatésztához hasonló bunda, ami nálam szója szeletet rejtett és azt mindenképp szeretném elmesélni, hogy minden eddigi (szeletben történő) feldolgozási formánál finomabb volt, nagyon puhává és szaftossá tette a szóját :-)
Legközelebb biztosan kipróbálom nagyon fűszeres változatban panír helyett...
Legközelebb biztosan kipróbálom nagyon fűszeres változatban panír helyett...
TEJFÖLÖS BABFŐZELÉK PAKÓRA BUNDÁS FELTÉTTEL 4 személyre
(egészségesebb összetevők)
főzelék (gluténmentes és lehet tejmentes is):
50 dkg száraz bab
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt pirospaprika
3 db babérlevél
2 dl tejföl (vagy GMO mentes szójajoghurt)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
pakóra tészta (tej- és tojásmentes):
5 dkg kukoricaliszt
5 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
chili pehely -opcionális
víz
olaj a sütéshez (magas égéspontú)
Előkészítés:
- a babot előző nap áztassuk be annyi vízbe, amennyi bőven ellepi
1. tisztítsuk meg a hagymákat, a vöröshagymát kockázzuk fel, a fokhagymát szeljük vékony karikára
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá az őrölt pirospaprikát és a szelt fokhagymát, gyorsan keverjük át (ne égjen meg a paprika) és adjuk hozzá a leszűrt babot
3. öntsük fel a babot annyi vízzel, hogy ellepje, ízesítsük a babérlevéllel, sóval és borssal, majd fedő alatt közepes lángon főzzük, amíg a bab megpuhul (amíg fő a bab, vegyük ki a tejfölt a hűtőből, ha túl nagy a hőmérséklet különbség a tejföl és a főzelék között, akkor összecsomósodhat, ha hozzáadjuk)
4. ha megpuhult a bab, vegyünk ki 2-3 merőkanálnyi mennyiséget, botmixerrel pürésítsük, adjuk hozzá a tejfölt, majd keverjük a tűzről lehúzott babhoz és forraljuk össze
5. készítsük el a pakóra tésztát, keverjük össze az összetevőket annyi vízzel, hogy nagyon sűrű palacsinta tésztát kapjunk, forgassuk meg benne a feltétet és kevés (kb. 1 ujjnyi) , forró olajban süssük aranyszínűre mindkét oldalát
3. öntsük fel a babot annyi vízzel, hogy ellepje, ízesítsük a babérlevéllel, sóval és borssal, majd fedő alatt közepes lángon főzzük, amíg a bab megpuhul (amíg fő a bab, vegyük ki a tejfölt a hűtőből, ha túl nagy a hőmérséklet különbség a tejföl és a főzelék között, akkor összecsomósodhat, ha hozzáadjuk)
4. ha megpuhult a bab, vegyünk ki 2-3 merőkanálnyi mennyiséget, botmixerrel pürésítsük, adjuk hozzá a tejfölt, majd keverjük a tűzről lehúzott babhoz és forraljuk össze
5. készítsük el a pakóra tésztát, keverjük össze az összetevőket annyi vízzel, hogy nagyon sűrű palacsinta tésztát kapjunk, forgassuk meg benne a feltétet és kevés (kb. 1 ujjnyi) , forró olajban süssük aranyszínűre mindkét oldalát
Praktikák:
- ha tejmentes készítés a cél, akkor a tejföl helyettesítendő GMO mentes szójajoghurttal (nagyon finom, próbáltuk)
- a babfőzelékbe húsevők tehetnek kolbászt, füstölt húst
- a pakóra tészta lisztje tetszés szerint keverhető csicseriborsó, sárgaborsó, mungobab liszttel és bátran fűszerezzük (curry, koriander, kurkuma, garam masala, stb.)
- a képen látható feltét 15 percre fűszeres forró vízbe áztatott és kinyomkodott szója szelet
Címkék: babfőzelék, ebéd, főétel, főzelék, gluténmentes, pakóra, tejfölös, tejmentes, tojásmentes, vacsora