A szódabikarbóna ezer arca

Írta Memi csütörtök, január 05, 2012 1 hozzászólás
A szódabikarbóna enyhén lúgos, vízben jól oldódó, a szódagyártás és más vegyipari folyamatok melléktermékeként keletkező, környezetre ártalmatlan, a savakat semlegesítő só.

Rendkívül széles körben használható, hatékonyan segíti:

- a szervezet sav-bázis egyensúlyának beállítását,
- a sütést: térfogatnövelő, azonban erre önmagában nem képes a lúgos hatása miatt, ezért kell hozzá adni savanyú alkotórészt (a sütőpor fő összetevője),
- fürdővízhez adva bázikus fürdő elkészítését,
- háztartási tisztítást: folt, vízkő, szag, dugulás,
- fogfehérítést,
- fejbőr ápolását (korpa ellen),
- izzadás csökkentését,
- gyomorégés megszüntetését.


Praktikák szódabikarbónával a sütéshez-főzéshez:

- citrusok héjának vegyszermentesítéséhez szódabikarbónás vízben áztassuk a gyümölcsöket 1-2 órát, majd alaposan töröljük szárazra,

- zöldségek élénkebb színűek maradnak, ha főzéskor csipet szódabikarbónát is szórunk a főzővízbe,
- csipetnyi szódabikarbónával keményebb és tartósabb marad a tejszínhab,
- sütőporos ételeknél a szükséges sütőpor mennyiség felét szódabikarbónával pótoljuk.