Szójaszósz szója nélkül
Írta: Memi
szombat, december 29, 2018
Az egyik nagyobb adag aszalt paradicsom eltevésekor fennmaradt a tűzön a főzőleve, már majdnem felére redukálódott, amikor észrevettük és megkóstoltuk.
Fotó: internet
Sós, kissé füstös, fanyar íz, jellegzetes illat, de vajon mire hasonlít annyira... Szójaszósz!
Mivel nemcsak allergia, hanem többféle bőrprobléma esetén sem ajánlott a szója fogyasztása, így kiváló alternatíva ázsiai jellegű leves, tészta, gombóc készítéséhez, de legközelebb a szusihoz is megkóstoljuk. Füstölt paprikával, reszelt gyömbérrel, fokhagymával ízletes mártást is készíthetünk.
SZÓJAMENTES SZÓJASZÓSZ
Hozzávalók:
szárított aszalt paradicsom (min. 250g)
1. tegyük egy edénybe az aszalt paradicsomot és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi
2. főzzük a paradicsomot, amíg a keményebb darabok is felpuhulnak, várjuk meg amíg kihűl és nyomkodjuk ki úgy. hogy a lé megmaradjon (az aszalt paradicsom eltevés további lépései itt olvashatók, ennél a receptnél a főzőlé a főszereplő)
3. a megmaradt főzőlevet szűrjük át egy másik edénybe és forraljuk addig, amíg kb. felére besűrűsödik
4. ha lehűlt a lé, öntsük tiszta üvegbe, fogyasztásig hűtőben tároljuk
Itt is mi szorgoskodunk:
Fotó: internet
Címkék: allergia, aszalt, ázsiai, gombóc, hisztamin, japán, kínai, nélkül, paradicsom, receptműves, sushi, szója, szójamentes, szójaszósz, szusi, tészta