Sült, krémes joghurttorta

Írta Memi szerda, február 04, 2015 2 hozzászólás
Egyszerűen elkészíthető, üde, friss, citrusos és selymesen krémes, bármely sajttortával felveszi a versenyt... Mi más kellene még?

Aki az édesebb krémeket szereti, a joghurthoz keverjen további 5 dkg cukrot a lenti összetevőkön túl.


SÜLT, KRÉMES JOGHURTTORTA 24 cm átmérőjű forma

tésztához:
5 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg vaj (ghí)
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
csipet őrölt fahéj
0,2 - 0,3 dl víz (liszttől függ)

krém:
75 dkg natúr joghurt
15 dkg cukor (nyers nád)
1,5 dkg étkezési keményítő
2,5 dkg liszt (tönköly fehér)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 citrom reszelt héja (kezeletlen)
csipet őrölt vanília

1. tegyünk a kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt, szorítsuk rá a gyűrűt, aminek a belső oldalát kenjük be vajjal (ezzel a módszerrel könnyen tudjuk kivenni a formából a tortát)
2. morzsoljuk össze a vajat a liszttel (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, majd fokozatosan adagolva a vizet és gyúrjunk nem ragacsos, de könnyen formázható tésztát
3. nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vékonyra és nyomkodjuk a sütőpapírral bélelt forma aljába úgy, hogy teljesen befedje
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, amíg melegszik, készítsük el a krémet
5. tegyük a joghurtokat egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a keményítőt, a lisztet, a citrom héját és a vaníliát (kóstoljuk meg a krémet, hogy kellően édes-e), majd üssük hozzá a tojásokat és alaposan keverjük össze
6. öntsük a krémet a tortalapra és az előmelegített sütőben süssük 50-55 percig (amikor még nagyon enyhén fényes és kissé remeg a torta közepe, akkor kellemesen lágy lesz, ha kihűlt), hagyjuk hűlni a formában (késsel óvatosan válasszuk el a faltól a tortát), majd formából kivéve tegyük hűtőbe, másnap még finomabb

Praktikák:
- tehetünk a krémbe gyümölcsöket
- a képen látható sütemény laktózmentes joghurttal és a lap teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült


Napi útmutató: "Hagyd a folyókat folyni a maguk módján... mind az óceánhoz jönnek." Mooji