Bodzabogyó lekvár

Írta Memi szerda, augusztus 14, 2013 Nincs hozzászólás
A bodzavirágot évek óta fogyasztjuk szörpnek, zselének, vagy akár mézzel, de a bogyóból még soha nem készítettünk semmit.

Idén elhatároztuk, hogy a zseniális beltartalmi értékei miatt betankolunk pár üveg lekvárt a téli időszakra. Persze, kellett egy második forduló is, mert a tomboló nyár közepén elkezdett fogyni a készlet...

Ha tavasszal szedtünk bodzavirág tányért, akkor be tudjuk azonosítani az ehető bodzabogyót, ha nem, akkor ügyeljünk arra, hogy az ehető változat a lefelé csüngő, abból is az érett, zöld bogyókat nem tartalmazó fürtöt szedjük.

A bodzabogyó kissé kesernyés, ezért az általunk megszokottnál nagyobb a lekvárban a cukor aránya. A főzés kezdetekor csak a tervezett mennyiség felét adjuk hozzá, passzírozás után még tudjuk édesíteni, ha szükséges.


BODZABOGYÓ LEKVÁR kb. 1,5 l

3,5 kg bodzabogyó
40 dkg cukor (nyers nád)
1 citrom leve
1/2 mokkáskanál citromsav
1 csomag Dzsemfix 3:1

1. a bodza fürtöket alaposan mossuk meg, ha találunk rajta zöld bogyót, szedjük ki
2. lefelé fordított villa segítségével válasszuk le a bogyókat a szárról egy lábosba
3. adjuk a bogyókhoz a cukor felét és gyakori keverés mellett, közepes lángon, fedő alatt főzzük, amíg összetöppednek a szemek, elkezdenek kiválni a bogyókból a magok és levet ereszt
4. vegyük le a lángról és szűrőn passzírozzuk át egy másik lábosba a bogyókat és a levet (mérjük le a lábost, amibe passzírozunk, így ha elkészültünk, újra lemérve megkapjuk a lekvár alap súlyát, amelyhez pontosan tudjuk adagolni a dzsemfixet)
5. ha szükséges, adjuk hozzá a maradék cukrot a léhez, majd keverjük el benne csomómentesre a dzsemfixet és közepes lángon forraljuk fel, majd hagyjuk 3-5 percig lobogva forrni (időnként kevergessük át)
6. zárjuk el a hőt a lábos alatt és adagoljuk a lekvárt tiszta, csírátlanított üvegekbe, melyeket zárjunk fóliával és a tetővel, majd fordítsuk 5 percre fejre (vákuum képződik, ami segíti a tartósítást)
7. ha kihűlt címkézzük és mehet a kamrába

Praktikák:
- más bogyós gyümölccsel is készíthető
- szennyeződéstől védett helyen szedjük a bodzát és kerüljük a nem ehető gyalogbodzát

Napi útmutató: "Ne próbálj irányítani másokat vagy megváltoztatni őket." D. Virtue - A.